Безпрецедентен протест на цигани се проведе в центъра на Бургас. Причината е, че водата в ромската махала е спряна заради задължения към ВиК от над 100 хиляди лева. По информация на медията ни зад циганския протест, призоваващ за насилие, стои местното ръководство на БСП.  Потърсен бе за коментар кмета на Бургас Димитър Николов, който коментира основния проблем и сподели кой буни циганите. 

- Г-н Николов, видяхме безпрецедентен протест пред общината от група роми, които искат да им бъде пусната водата, която е спряна защото не си плащат сметките. Как ще реагирате, при положение, че имаше и заплахи?

- Категорично няма да отстъпя. Те се опитаха да ме респектират с всякакви крайни призиви за размирици и заплахи, но според мен най-добре е да разберат, че правилата са ясни и категорични за всички. Компромис по отношение на законите и правата не бива да се прави.

Трябва да разберат, че както права, като всички останали граждани, имат и задължения. Хубаво да се спазват, за да може ние да съдействаме. В противен случай аз съм без всякакви правомощия. Ако не се плаща водата, как да искам да бъда модератор или да лобирам пред ВиК за пускането на водата. 

- Тук е важно да уточним, че натрупаната сметка за вода е над 100 хиляди лева. 

- Точно така. Аз ги призовах за успокояване и моите експерти са готови да се срещнат с всеки един гражданин, да се провери с личните им данни какви са натрупаните сметки, да съдействаме за подписване на споразумение за разсрочено плащане. Това е единственият начин - да се плаща.

Трябва да знаят, че масовото струпване, което се опитаха да направят, за да ни огънат няма как да подейства. Имаше и призиви да не излизат на работа, защото една част от тях работят в сметоизвозването.

Казах им, че ако не се явят на работа и са мои служители, ще бъдат уволнени. Надявам се разумът все пак да надделее. 

- И все пак г-н Николов, остават броени дни до изборите, това струпване възможно ли е да е провокация от ваши опоненти, както се говори в града?

- Няма да е честно, ако се злоупотребява политически. Аз ги призовах да не се подвеждат по различни политици.

Те си признаха, че политици са ги посъветвали да протестират под прозорците на кметството.

В случая страна е ВиК, но политиците са им казали да отидат при кмета и той да им реши въпросите.

Не е честно да се злоупотребява в условия на избори със социалните проблеми на хората.