Израел и управляващото движение в Ивицата Газа „Хамас” постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за период от шест месеца, предаде РИА Новости.

Палестинците са готови за прекратяване на огъня и „инцидентите с насилие“ близо до граничната ограда, за запазване на буферната зона от 300 метра, както и да прекратят т.нар. нощни конфликти.

На свой ред Израел е готов да разшири риболовната зона за рибари до 15 морски мили и да започне преговори за електроенергията и финансите. Отбелязва се, че споразуменията са постигнати чрез посредничеството на Египет и с помощта на представителя на ООН.

 

В началото на май отново възникнаха противоречия между Израел и движението, управляващо Ивицата Газа. Тогава започнаха военни действия, довели до смъртта на повече от 25 палестинци и четирима израелци. С посредничеството на Египет и Катар, страните успяха да сключат примирие, след което емирът на Катар обяви, че ще отпусне 480 млн. долара за хуманитарна помощ на палестинците в Ивицата Газа и на Западния бряг.