Доверих се на Елена Йончева след като започнахме да работим в екип в парламента. Първо, определихме проблемите, като водещ е корупцията. Тя направи няколко разследвания и й предложих, защото я познавах като смел човек, който няма да се огъне. Освен това е компетентна по много въпроси. Това каза Корнелия Нинова по време на съвместното си гостуване с водачът на листата на БСП Елена Йончева в студиото на "Тази сутрин" по bTV.
 
"Аз знаех срещу какво се изправям и именно заради това влязох в политиката. Не предполагах, че ударите срещу мен ще са толкова безскрупулни. Очакваме да видим кой е мафията. Това ще стане ясно след като главният прокурор разкрие офшорните сметки", това сподели Елена Йончева. 
 
 


"Г-н Борисов управлява чрез всяване на страх и явно си търси оправдание за това, което предстои.", допълни още Нинова. 

Хекимян попита Йончева вярва ли на прокуратурата: "Там работят много достойни и компетентни хора и вярваме, че истината ще излезе наяве", заяви категорично тя. 

Нинова обяви, че също има доверие в прокуратурата и няма никакви притеснения за обвиненията срещу Елена Йончева за пране на пари. 

"Може ли единствено тя да е обявена, че е ползвала средства от фалиралата КТБ? От всички, точно тя", възмущава се лидерът на БСП.

"Нямам съмнение, че хората, които подадоха сигнал в прокуратурата, ще понесат отговорността си. Когато показахме, че се краде от санирането, Борисов излезе с огромни лъжи и го осъдих два пъти. Когато поискахме информация за пътищата, той извади голямата бухалка. Никой не се е свързал с мен, нито един човек и нито една институция. Когато аз взимах пари от КТБ, съм работила за ТВ7 и те отиваха за разследванията и техниката. При всеки опит да разкрием корупция, вадят бухалка", допълва Йончева. 
 
 


Нинова повдигна завесата за отношенията на БСП с президента. "Постоянните обвинения, че Румен Радев в обвързан с БСП, показва страх. Върховенството на закона партиен въпрос ли е? Какво точно означава "топла връзка". Не може управляващите да избират органа, който ще ги управлява. Те си избраха така и вижте до къде стигнаха с "Апартаментгейт. Президентът Радев има задължения по конституция за избора на главен прокурор. Нормално е да прави консултации и да разговаря по този въпрос. Г-н Борисов нахълтва във ВСС и обвинява президента, че изпълнява конституционните си задължения", сподели тя. 

Лидерът на БСП заяви, че категорично застава зад минималната европейска заплата.

"Нашето предложение е за 60% от средната работна заплата, което е около 600 лв. Не може днес една жена, която е работила 40 години, да получава 260 лв пенсия и да се чуди лекарства или хляб да си купи. Милион и половина българи живеят под прага на бедността. Това не са само пенсионери, но и млади семейства. Това е геноцид. 40% от българските граждани живеят на ръба на бедността. С Румъния стартирахме заедно, а тям минималните работни заплати и пенсии са почти два пъти повече от нашите", подкрепи я  Йончева. 
 
 


Нинова пожела преизчисляване на пенсиите. 

Хекимян попита Йончева дали ще проверява оградите по границата, след като стане евродепутат, а тя отвърна, че прокуратурата трябва да се заеме с тази част. 

"Вижте какво се случва с Близкия Изток. Създаването на ИД и изнасянето на оръжие към тях показва, че Европа не може да се защити сама", допълва тя по темата за мигрантите. 
 
 


Нинова смята, че България трябва да влезе в Шенген и Еврозоната едва след като България пребори корупцията.  

"Не сме готови за Шенген. Нашата граница се пази, заради уговорка между Брюксел и Турция. Факт е обаче, че който не е искал, той не е преминал границата ни", отвърна Йончева. 

"Ние сме против модела на управление на Борисов. Премиерът трябва да влезе в парламента и да каже колко е излишъка. Там трябва да се реши къде да се похарчат тези пари. Това е Законът, а той го нарушава и действа авторитарно. Нямаме нищо против да да ги дава за това, което го е дал. Той сега обикаля по цялата страна и обявява как утре ще отиде и ще даде 30 милиона някъде. Истината е, че тези финансови въпроси се решават в парламента" 

"Висшия съвет ще вземе решение дали да се върнем в парламента. Няма да ви отговоря дали ще се върнем и какво мисля по въпроса. 9 оставки за 2 години показва корупцията в кабинета. Цялата листа се събираме и обсъждаме всичко заедно", заключи Нинова. 

Хекимян върна кандидатът за евродепутат към скандала "Апартаментгейт" пожела Елена Йончева да каже в какъв апартамент живее, а тя отговори, че живее под наем и плаща със заплатата от парламента. "Имам наследствени имоти от моя дядо, който идва преди 40 години в София от Панагюрище", допълни Йончева. 

Нинова пък обяви, че има два апартамента на свое име - в единия живее с мъжа си, а другия апартамент е на сина й.