Брюксел. Скандалът с доставките на замърсен петрол от Русия, с който първи се сблъска, а после поиска компенсации Беларус, достигна до водещите страни в Европа, пише руското издание „Новие известия“. Сега компаниите Total и Eni отказват да платят петрола от Русия и също искат възмездяване на загубите.
Двете големи европейски енергийни компании искат въпроса с компенсирането на загубите им да бъда изяснен.
По неофициални данни, двете компании са преустановили плащанията и са се оплакали от некачествения петрол, постъпващ по тръбопровода „Дружба“. Европейски представители са заявили, че такъв за петрол никой в Европа не смята да плаща.
При това европейците се оплакват, че до момента от Русия не са постъпили сигнали за компенсациите за нередностите в тръбопровода. По руските закони, вносителите първоначално трябва да изпълнят задълженията си по договора и след това да търсят компенсации. В понеделник украинската компания „Укртранснефт“ спря транзита на петрол по тръбопровода „Дружба“, заради липсата на готовност от страна на Унгария да приема руски петрол.
В Русия се води разследване за замърсяването на тръбопровода, като вече има и първите арестувани. Според следствието, петрола в магистралния тръбопровод е бил замърсен умишлено на една от станциите до Самара, за да бъдат прикрити кражби.



Превод и редакция: Светлин Божков