Киев. Владимир Зеленски започна своето президентство ефектно, пише руското издание „Взгляд“. Във встъпителната си реч той обяви разпускането на Върховната рада и едновременно с това призова парламентаристите да разчистят ръководството на силовите структури. При цялата си ефектност и заявлението за разпускане на парламента, и поръчението към депутатите да разработят нови закони, могат да се окажат едно нищо. Но в „тронната реч“ на Зеленски имаше и моменти, на които трябва да се обърне сериозно внимание.
В понеделник се състоя инаугурацията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски. Веднага след церемонията той разпусна Върховната рада, като призова депутатите за два месеца да преработят избирателното законодателство, да снемат неприкосновеността си, както и да сменят ръководството на силовите структури – да освободят от длъжност ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна, министъра на отбраната и главния прокурор.
За това, че „властта се е сменила“, може да се съди по това, че министърът на отбраната Степан Полторак и ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна Василий Грицак вече написаха своите оставки.
Въпросът за разпускането на Радата, заедно със снемането на неприкосновеността на депутатите, вече е по-сложен. Депутати и политолози вече заявиха, че новия гарант на конституцията вече я е нарушил, както и някои закони, и процедури.



Превод и редакция: Светлин Божков