Ереван. Арменският премиер Никол Пашинян обяви началото на „втория етап на революцията“, пише руското издание „Коммерсант“. Използваните в понеделник методи за постигане на целите, се различаваха малко от тези, които през миналата пролет доведоха Пашинян на власт. Привържениците на политика излязоха на улиците и блокираха сградите на съдилищата за няколко часа. Причината за това е неотдавнашното освобождаване от ареста на политическия съперник на Пашинян, бившия президент Роберт Кочарян, който е обвиняем по дело за „узурпиране на властта“.
В понеделник сутринта привържениците на Пашанян влязоха в сградите на съдилищата, за да ги блокират, по призив от своя лидер. И така да дадат началото на „втория етап на революцията“, започнала преди една година. Наистина, броят на участниците в акцията не беше много голям, заради силния дъжд около всяка сграда се събраха едва по няколко десетки души. Основното внимание беше приковано към съд в Ереван, който през миналата седмица взе решението за освобождаването на Кочарян. Имено тук пристигна, заедно със своите привърженици, самият Никол Пашанян.
Вторият президент на Армения Роберт Кочарян е обвинен за „узурпиране на властта“, заради използването на военна сила срещу демонстранти през март 2008 година. Активен участник в протестните акции тогава беше и Пашинян, който по това време беше опозиционен лидер.
По-рано от пресслужбата на арменския премиер Владимир Карапетян заявиха, че „след демократичните промени в Армения, продължава да действа старата съдебна система и равнището на доверие на обществото към нейните решение не се е променило“.



Превод и редакция: Светлин Божков