Киев. В първите си минути, като президент, Владимир Зеленски заяви, че е готов на всичко заради мира, пише изданието „Независимая газета“. Президентът уточни, че „всичко“ не означава отказ от украински територии. Преминавайки в своето изказване на руски език, той на практика предложи преговори на руското правителство.
„Аз съм уверен, че прекрасна първа стъпка за начало на диалог ще стане връщането на всички пленени украинци“, заяви Зеленски.
Първата президентска реч на Зеленски изненада мнозина, и като стилистика, и като съдържание. Държавният глава говори разбираемо, без патос, обръщаше се към редовите граждани на разбираем език. Няколко пъти премина на руски език. В частност, когато говореше за необходимостта от завършване на войната в Донбас, Зеленски подчерта, че вижда като своя първа задача на президентския пост, прекратяването на огъня в региона.
„Аз не се страхувам да взимам трудни решения, аз съм готов да загубя своята популярност, своите рейтинги и ако е необходимо, аз съм готов без колебания да загубя своя пост, само за да настъпи мир…Без да губя наши територии. Никога“, заяви Зеленски.
В парламентарната зала настъпи напрегната пауза, след думите на президента.
Какво може да бъде съдържанието на преговорите за мир, с какъв нов екип ще провежда тези преговори, на какви отстъпки са готови от екипа на Зеленски заради мира – всички тези въпроси останаха без отговор. Новият президент кратко обозначи „червената линия“, която няма да премине.
„И Крим, и Донбас, това е наша украинска земя. Където ние загубихме най-важното. Това са хората“, заяви Зеленски.
За разрива на връзките Зеленски още в предизборната кампания обвиняваше предишната власт. Той има намерение да я смени изцяло.



Превод и редакция: Светлин Божков