Симеонов към Джамбазки: Да твърдиш, че ВМРО е единствената патриотична партия е абсурдно, нечистоплътно

Това е насочване на избиратели само към една партия, коментира председателят на НФСБ, но отказа да навлиза в критики срещу ВМРО и Атака


Патриотичното движение започна с телевизия СКАТ и продължи чрез НФСБ, категоричен е водач на евролистата на „Патриоти за Валери Симеонов“

Не е редно Ангел Джамбазки да излезе с изказване, че ВМРО е единствената патриотична партия в страната и съответно единствена алтернатива. Патриотичната идея в България влезе в съвременната политика на страната реално чрез НФСБ.

Това коментира в предаването на Георги Коритаров „Свободна зона“ по телевизия „Европа“ председателят на НФСБ и водач на листата на „Патриоти за Валери Симеонов“ – Валери Симеонов, който е създател и собственик на родолюбивата телевизия СКАТ, чието излъчване започва още в далечната 1993 г. Според него това са изказвания, които са в контекста на една политическа предизборна кампания и не трябва да се вземат на сериозно, защото самото твърдение е „една огромна глупост“. Всъщност темата с разделното явяване на коалиционните партньоир в парламента на България бе повдигната от водещия Георги Коритаров, при което Симеонов не издържа и каза какво мисли честно по въпроса.

„Възраждането на патриотизма практически започна през 1999 г. от първото патриотично предаване по телевизия „СКАТ“ – „Час по България“. „Патриотичен фронт“ също е моя идея. През 2013 г. ние взехме под крилото си по-малката партия ВМРО (според резултатите от изборите за 42-рото НС) и сега Ангел Джамбазки да говори такива неща...  Това е насочване на патриотично ориентираните избиратели само към една партия, което е нечистоплътно, некоректно“, отсече Симеонов. Той пропусна, вероятно от уважение към партньора си ВМРО, че Джамбазки всъщност не представлява българска патриотична формация в досегашния ЕП, а формирование около Николай Бареков, финансирано основно от една фалирала банка.

Той отказа да коментира партиите Атака и ВМРО от коалицията "Обединени патриоти" и не отговори на въпроса на Коритаров дали ВМРО, които са дискретни в изказванията си може да бъдат използвани като инструмент на Путин за воденето на хибридна война, насочена от Русия към Европа. По отношение на Волен Сидеров и Атака той изобщо не реагира.

„Има сериозна разлика между национализма/шовинизма и патриотизма. При първите самочувствието се черпи основно от историята – факти и обстоятелства. Патриотизмът от друга страна е едно ежедневно усилие, едно постоянно действие в полза на държавата, без много патос и показност“, каза водачът на листата на „Патриоти за Валери Симеонов“, видимо решен да не влиза в конфликти до края на този вот на 26 май.

Симеонов коментира „агресивната политика на Путин“, която до известна степен ВМРО подкрепяли. Според него по всички критерии на международното право, в Крим и Донбас е извършена агресия – частично или цялостно анексиране на територии. 

„От НФСБ се присъединяваме към това тълкуване. Твърдението „Крим винаги е бил руски“ звучи доста неубедително и несериозно“, подчерта Симеонов. 
 


В категории: Евроизбори'2019