Първокурсничка в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се оказа автор на най-продавания роман на Панаира на книгата – „Академия за магьосници“.Вероника Везенкова, която е студентка в специалност „Английска филология“, е подписала фентъзи романа с литературния псевдоним Ел Феъри. За среща с младата писателка в заседателната зала на 1-ви УК дойдоха студенти, преподаватели и ученици, които с интерес слушаха историята на Ел Феъри.

Представянето откри заместник-деканът на Филогическия факултет доц. д-р Гергана Падарева, а с думите: „Гордост за всеки факултет е да има такива студенти”, деканът на факултета проф. д-р Магдалена Панайотова подари на В. Везенкова тениска с логото на университета и факултета.

 Вероника започва да пише романа си на 14 години. Три години по-късно историята й е отпечатана в книга от 720 страници и впечатлява малки и големи.

„Създала съм един нов свят, в който цари щастие, няма болести, няма бедност, всичко е много перфектно, цари пълното добро, истинското добро. В този свят всички са подчинени на малко правила, които се въртят най-вече върху това да не сме зли“, така описа накратко романа си Вероника Везенкова. Този свят авторката нарича Общността – място, където вампири, феи, върколаци и други митични същества живеят в мир. „Разбираме какво ли не за начина им на мислене, начина им на живот и смятам, че начинът, по който те се справят с всички предизвикателства, пред които съм ги поставила, може да ни научи на много“, каза студентката писател.

Вероника е дъщеря на декана на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ доц. д-р Стоян Везенков, който също присъства в залата.

Авторката с усмивка сподели, че разчита на неговите  житейски напътствия, но специално за книгата не й се бъркал и не й е давал съвети. Младата писателка е възпитаник на Математическата гимназия, където минала година бе абитуриентка. Тя разкри, че вече работи над втора книга.












  • Младата авторка представи книгата си пред състуденти, преподаватели, ученици

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА