Европейският съюз ще разположи свои граничари по браздата между Албания и Гърция, за да помагат на местните власти да спират мигранти, поели към вътрешността на Европа.

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос ще бъде утре в Тирана, за да приветства пристигането на първите офицери от Европейската служба за гранична и брегова охрана. Те ще застъпят на служба още в сряда.

Албания е първата държава, която не е член на ЕС, в охраната на чиято граница ще участват европейски граждани.

Брюксел сключи подобни споразумения и с останалите държави от Западните Балкани и започна да обучава техните гранични полицаи, как да приемат бежанци.

През април по Балканския маршрут са регистрирани над 600 нелагални пресичания на границата, като от началото на годината те са 3400, съобщи граничната агенция на ЕС. Това е почти двойно повече за същия месец миналата година. Най-много сред тях идват от Афганистан.

По данни на европейската гранична агенция пътят през Турция отново е най-използван от нелегалните мигранти, тръгнали към Европа. През април по границите в ЕС са задържани 4900 незаконни мигранти, с 19% по-малко от март. Половината от тях (2940) са се промъкнали през Турция.

Един от четирима, пристигащи през Егейско море към Европа е афганистанец, съобщава Фронтекс. Всеки пети е турски гражданин.

Междувременно нелегалните мигранти по централния маршрут към Италия през април са едва 200, а към Испания - 900.

От началото на годината в ЕС са влезли нелегално 24 200 души.