Бойко Борисов видя бъдещ космически кораб в Бургас - с основание

Инж. Николай Николов(вдясно) разясни етапите на строителство на Арена Бургас, която ще поема 15 хил.зрители


Премиерът се появи на изненадваща инспекция. Строителят даде дума, че до края на годината ще предаде огромния проект готов за експлоатация

Ще дам всичко от себе си, за да завършим залата до края на годината. Това обеща на премиера Бойко Борисов инж.Николай Николов, управител на основната фирма в консорциума, изграждащ Арена Бургас.

Министър-председателят днес инспектира строителството на спортното съоръжение, а с него бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и кметът Димитър Николов. Борисов държи под пряк контрол мегаобекта, който глътна дотук милиони левове на държавата, а още в самото му начало преди три години се оказа, че и първият състав от строители не е читав, та се наложи да бъде сменян в движение.

Инж.Николов, който е гарант и в каеството му на областен председател на Камарата на строителите, подробно разясни етапите на градежа и обясни, че елементите на покривната конструкция се изработват в специализирани заводи в Турция и в Германия, откъдето вземали иновативни части.

„Ще стане като космически кораб“, възкликна премиерът,след като подробно огледа чертежите и получи обяснения как ще изглежда покривът.

„Нещо подобно за пръв път се прави в България. Договорили сме структурните фасади, които в момента се изготвят, имаме поръчана специална отоплителна инсталация, ел и ВиК, в момента договоряме седалките. Бюджетът, с който разполагаме ни ограничава и трудно се поместваме“, обясни инж.Николай Николов, но без да хленчи за още пари.

Залата ще има 7 хил.седящи места за спортни състезания, а за концерти до 15 хил.зрители – по-голяма от "Арена Армеец", която към момнта продължава да е спортната гордост на запаления по спорта министър-председател . Има две други зали и триетажен паркинг. Височината на спортното съоръжение ще е 21 метра, като основното тяло е под земята.

„Тука беше една гола поляна и руини от стари военни поделения, а после 100 години ще се ползва“, допълни доолен Бойко Борисов.

 


В категории: Бургас