Шефът на ПФК"Нефтохимик" опита да проси за футбола от премиера Борисов, той го отряза с ирония

Приличаш ми на муджахидин, каза с учудване Борисов на административния директор Николай Тодоров, заради странната му брада


Не можем да помагаме навсякъде, достатъчно много дадох на Бургас тая година, отговори премиерът след като изслуша просбата

Административният директор на ПФК"Нефтохимик Бургас 1962"  Николай Тодоров се срещна с министър-председателя Бойко Борисов при днешната му инспекция на спортната зала „Арена Бургас“. Тодоров го чакаше на строителния обект.

„Добър ден, вие кой сте?“, запита Борисов. "Това е шефът на Нефтохимик, пуснал си е брада", опита да обясни кметът Димитър Николов. „О, ама ти си като муджахидин“, възкликна Борисов.

"Тази година влизаме в професионалния футбол и търсим подкрепа от бизнеса, държавата, за да стабилизираме  футбола в града. Не му отива на Бургас да сме във В група", опита се да обясни твърдо и убедително Николай Тодоров, по почина на всички, които отправят просби за дарения колчем премиерът ни навести на наша земя, знаейки, че проявява щедрост и държи на дадената дума.

Аз съм скъп трансфер, не може да си ме позволите (премиерът е голмайстор на първенството при ветераните, б.а.), но виж имаме един централен нападател – Томислав Дончев(вицепремиерът, б.а.), ако ви върши работа...“, с чувство за хумор се намеси Борисов. „За тази група можеше да стане, но нашите цели са по-високи“, отговори му в същия дух Николай Тодоров.

Административният директор на Нефтохимик поиска премиерът да съдейства за среща с Лукойл Нефтохим, за да може да се подпише дългосрочен спонсорски договор, който да стабилизира бюджета.

„Имате ли публика?“, попита премиерът. „Да, имаме. Тази година имахме дербита с Черноморец, идваха по 2-3 хил.зрители“, каза Тодоров.

"Топки за децата може да дадем", включи се в разговора финансовият министър Владислав Горанов, явно неосъзнавайки каква точно по мащаби финансова помощ искат от "Нефтохимик".

Преди година казах, че съм готов на разговори с футболния съюз – с кметовете, финансовия министър, спортния министър. Искахме да говорим за базите – да даваме 15 или 20 млн.лева, но за детско-юношеския футбол, за да решим проблема с базите, защото сега ни дърпат отвсякъде и чакат помощ. Не е редно!“, допълни премиерът Бойко Борисов, но си личеше, че е разочарован, защото идеята така и не се е реализирала.

Трябва да има равнопоставени условия за развитието на футбола в регионите, опита се да развие идеята си Николай Тодоров, намеквайки, че държавата се е погрижила за доста клубове, като пряко издържа Берое и помага на редица други, но не и на Бургас, но бе прекъснат от Борисов: „Да, но днес започваме строителството на обхода на Поморие, даваме пари за Филхармонията в града, открихме Медицински университет и сега ми казвате: Дайте и за футбола! Не сме подготвени психически“, отсече Борисов.

„Бургас има толкова сериозна икономика, че ако местните бизнесмени искат да има футбол – ще помогнат“, включи се финансовият министър Владислав Горанов в подкрепа на шефа си..

Павел Бошнаков, президент и основен спонсор на Нефтохимик, който също бе на неофициалната среща с премиера отговори, че от 7-8 години не е спирал да помага на спорта – и на футбола, и на волейбола, но така и не получавал сериозна помощ. „При футбола нямам сили и възможности да покрия всички нужди“, допълни Бошнаков и отбеляза, че във волейбола получавал помощ от зам.шефа на Строителната камара у нас Николай Николов, от нефтената рафинерия "Лукойл" – като генерален спонсор, така нещата се получавали по-лесно, но за футбола трябвали големи суми.

„Пари от данъците за подкрепа на професионален футбол няма как да се дават“, категоричен бе Горанов.

„Може да ви помагаме, но отдолу трябва да дойде инициативата, а не да разчитате само на нас“, завърши Борисов.


В категории: Спорт