Днес деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Николово се включиха в обучение под мотото „Живей свободно – карай свободно“.

Професионален инструктор ги запозна как  безопасното могат да управляват велосипеди и мотоциклети. Експерт от БЧК - Русе представи пред учениците правилата за оказване на първа помощ при инциденти и направи демонстрация. С атрактивните си облекла интересът на децата предизвикаха членовете Мото клуб Lowlanders МС Русе, които разясниха спецификата на устройството, правилата и йерархията в един мото клуб.

В края на заниманията всяко дете имаше възможност да се снима с мощен мотоциклет.

Беседата даде старт на проекта „Живей свободно-карай свободно“ на Мото клуб Lowlanders МС Русе. Той се реализира в партньорство с Български червен кръст - Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Учебен център „Форс 777” и други. Проектната идея се осъществява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе - град на сводния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Предвижда се подобни обучения да бъдат проведени в редица училища на територията на Община Русе, като на 22 май, сряда,  домакин ще бъде ОУ „Иван Вазов“.

Проектът е насочен към деца и младежи до 18 годишна възраст. Предвиждат се да се организират поредица от обучения, уъркшопи и забавни игри, които да обхванат свободното учебно време и ваканционните и неучебни дни. Целта е чрез придобиване на нови знания, изучаване на мото-културата и обогатяване на познанията за заобикалящия свят децата и младежите да получат „ключ” и възможност да се докоснат до нормите и порядките в обществото, да се научат на дисциплина, отговорност и свободен начин на живот, без да застрашават околните.

Проектът е насочен и към личностното израстване на младежите и развиването на лидерски умения.

Той включва сформирането на два детски мото-клуба „Ride free - Live free“, в които 60 деца и младежи на възраст между 10 и 18 години, през свободното време ще придобиват информация за живота в един мото-клуб, клубен етикет, правила, йерархия, уважение. Във всеки от клубовете, на децата ще бъдат раздадени „длъжности” (президент, вицепрезидент, секретар, роуд кептън, сержант, трезориер) и те ще станат управленския орган на всеки един от двата мото клуба. Те ще трябва да напътстват, да дават съвети, да вземат решения, да подготвят членовете на своите клубове при участието им в интерактивните игри за личностно развитие.