Карнобат застана зад Миню Стайков, стартира подписка в негова подкрепа

Искаме да покажем своята морална подкрепа към един човек, който е направил толкова много за града, каза Стефан Кенов, който е председател на ИК "Карнобатлии за справедливо равосъдие"


Хората настояват за законови промени

Карнобатлии инициираха подписка в подкрепа на Миню Стайков. Тя стартира днес, но още в първите минути десетки се наредиха на опашка, за да изкажат своята съпричастност към Стайков.
Инициативата е на Инициативен комитет „Карнобатлии за справедливо правосъдие“, който е оглавяван от юриста Стефан Кенов. В него участват земеделци от региона, учители, лекари, адвокати, бизнесмени, общински съветници и общественици. Основните искания на хората са законодателни промени.

„Инициативният комитет се състои от хора, които имат положително отношение към гражданина г-н Миню Стайков и към това, което е направил за града, които се чувстваме ангажирани както със съдбата на Карнобат и региона, така и на нашите съграждани. Търсихме законовата, правилната форма да покажем своята морална подкрепа към един човек, който е в доста тежко здравословно състояние. Знаете, че преди около една седмица той обяви гладна стачка. Искрено се притесняваме за неговото здравословно състояние, надяваме се той да излезе и да се излекува в нормални условия“, обясни пред Флагман.бг председателят на ИК „Карнобатлии за справедливо правосъдие“.

Инициативата е на Инициативен комитет „Карнобатлии за справедливо правосъдие“, който е оглавяван от юриста Стефан Кенов(вдясно)

Кенов уточни, че по никакъв начин нямат намерение да влияят на съдебната система, а основната им задача е в кратки срокове да съберат подписи под формата на петиция, която ще бъде внесена в Народното събрание.

„Имаме две основни искания, които ще внесем до госпожа Цвета Караянчева като председател на Народното събрание, а това са именно: разпоредби, които да синхронизира вътрешното законодателство с европейската конвенция за правата на човека и да се направят такива изменения на наказателния процесуален кодекс, които да гарантират един човек, който без присъда, без внесен обвинителен акт да не бъде държан в ареста повече от 8 месеца, какъвто е конкретният случай. На практика всеки един гражданин може да бъде задържан много пъти по 8 месеца, дори доживот. Искаме да обърнем внимание Народното събрание да разгледа исканията, за да не се случва това и в бъдеще“, каза още Стефан Кенов.

Още в първите минути от стартирането на подписката десетки се наредиха на опашка, за да подкрепят Миню Стайков

Подписката ще продължи до четвъртък, 23 май, за да не попречи на европейските избори, нито на празненствата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

„Не искаме да влезем в режима на течащите европейски избори, нито пък да попречим на празненствата на 24 май. Именно заради това решихме крайният срок за събиране на подписи да бъде четвъртък. Ще внесем исканията ни в Народното събрание седмицата след изборите – след като политическите страсти поутихнат“, обясни още юристът.

 


В категории: Карнобат