Валери Симеонов: Европа се нуждае от своя армия, не можем да разчитаме на НАТО, камо ли на Русия

Аз съм за модела „Европа на нациите“, в чиято основа е реформата на Европейския съюз като съюз от независими държави, вместо сегашния, наподобяващ федерация


Водачът на евролистата на „Патриоти за Валери Симеонов“ обясни защо НФСБ и българския бизнес трябва да са представени  в Европарламента

Европа се нуждае от собствена армия, независеща от НАТО, която да брани сигурността на съюза. Това заяви в предаването „Свободна зона“ по телевизия „Европа“ председателят на НФСБ и водач на листата на „Патриоти за Валери Симеонов“ – Валери Симеонов. Страната ни се намира на особено географско положение в картата, поради което сме застрашени, а подобен ход би бил в правилна посока, посочи Симеонов.

„Ние нямаме никаква гаранция при евентуална агресия от нашата южна съседка. НАТО не може да бъде гаранция, защото всички видяхме колко се намеси в Кипър. И Гърция, и Турция са членки на Алианса, но това не попречи Кипър да бъде разделен на две“, подчерта Симеонов. Той обясни, че въпреки това има смисъл България да е членка на НАТО, защото това е правилния избор. Другите варианти според Симеонов са неперспективни – независима, неприлежаща към ничий блок България или такава, ориентирана към Евразия.

„Не е много перспективно да разчитаме на военна подкрепа от Русия“, категоричен е кандидатът за евродепутат.

Симеонов коментира и други въпроси относно поведението на патриотите в европарламента. Най-добър според него е вариантът с модела „Европа на нациите“, в чиято основа е реформата на Европейския съюз като съюз от независими държави, вместо сегашния, наподобяващ федерация модел.

„С това, според мен, би се съгласил всеки, който поставя интересите на държавата, а не на големите политически семейства в Европейския парламент, на първо място. От друга страна обаче трябва да има ясни регламенти, ясна юридическа и административна организация, която да гарантира правата на малките държави. Да се борим за равнопоставненост“, категоричен е Валери Симеонов.

Чисто политическите възражение по темата дали България трябва да бъде приета в еврозоната, премахвайки „лева“ като валута, са неоснователни, коментира още той. От икономическа и финансова гледна точка страната ни би имала полза от влизане в еврозоната.

„Причината за това е на първо място пряката финансова изгода за българските вложители. Лихвите по кредитите ще бъдат намалени, а малкото останали български банки ще бъдат освободени от тежкото задължение да поддържат много висока ликвидност – към настоящия момент тя много често превишава 50%, което блокира средства и създава тежък административен ред, за да се отговори на изискванията на Европейската и Световната банка. За сравнение, чуждите банки, които оперират на територията на България, поддържат ликвидност от 2-3%“, обясни Валери Симеонов. 

Допълнително, влизането в еврозоната би дало възможност на бизнеса за по-свободно боравене с банкови средства, сключване на договори. То ще е и стимул в развитието на инвестициите, каза още Симеонов.
 


В категории: Евроизбори'2019