Хасковската районна прокуратура се е самосезирала и започва проверка в хасковския ТЕЛК. Това стана след излъчено разследване по Нова телевизия, която разкри със скрита камера как здрав мъж получава 35 % инвалидност.

Държавното обвинение е образувало досъдебно производство затова, че през месец октомври в Хасково лекар е дал на неизвестно лица с лъжливо свидетелство – Амбулаторен лист за състоянието на здравето му, когато не действа като длъжностно лице.

При разследването, което се извършва от разследващ полицай от ОД на МВР-Хасково, наблюдаващият прокурор е възложил да се разпитат свидетели, да се установи извършителя, както и самоличността на лицето, на което е издадено амбулаторния лист, за да послужи пред комисия на ТЕЛК, да се приобщи документацията по издаване на решение на ТЕЛК, да се извършат претърсвания и изземвания и др. Срокът за приключване на разследването е двумесечен, съобщиха от прокуратурата.

Преди дни по Нова телевизия бе показано как здрави хора се сдобиват с ТЕЛК-решения след фалшиви диагнози.
Един журналистически експеримент със скрити камери, в който колега от телевизията стана клиент в схема за освидетелстване на фалшиви инвалиди. Резултатът от експеримента е 35 процента инвалидност за здрав човек. Макар в случая тези проценти да не надвишават 50 и да не предполагат инвалидна пенсия, схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата. Повтаря се с леки промени в детайлите, твърдят лекари, пациенти и други запознати със схемите, пожелали анонимност.

А за да получите желаното решение трябва да преминете през няколко етапа, разказва Нова телевизия.

Етап 1 – Посредник – урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. В нашия случай – Кака Величка от Хасково.

Етап 2 – Първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на лекари от кръга на посредника. В нашия случай – неврологът от Пловдив, Д-р Иванчев и специалистът по уши, нос, гърло от Хасково, Д-р Ченголов.

Етап 3 – Направление за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника – в нашия случай Д-р Нина Манафъкова.

Етап 4 – Организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите – в нашия случай – при специалиста по УНГ Д-р Латев.

Етап 5 – Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК –комисия.