Кметът на Бургас направи разтърсващо разкритие за личния си и семеен живот

Николов говори дълго в препълнена със студенти зала по проблемите с фалшивите новини и ценностите на цифровото общество


Няма да се развеждам, имам сплотено и щастливо семейство, каза в края на третия си мандат Димитър Николов

Бургаският кмет Димитър Николов направи разтърсващо разкритие за личния си и семеен живот, свързано с разпространявани през последната половин година слухове в интернет, срещу които той каза, че трудно може да се пребори.

Думите му бяха чути от препълнената зала в Експо център „Флора” в Бургас, където бяха дошли няколкостотин студенти от местните два университета. Срещата с младите бе по покана еврокомисаря и водач на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел – по тема „Фалшиви новини и ценности на цифровото общество”. На форума, който започна в 13 часа и продължава при огромен интерес, предава се и на живо, участие взе и бившата екоминистърка , днешен народен представител и кандидат за евродепутат Ивелина Василева.

Никой в залата, в която течеше разгорещена дискусия, не допускаше до този момент, че 52-годишният Димитър Николов, известен със своята изключителна скромност, ще направи подобно изявление.

Кметът започна своето изказване от далеч, връщайки ни през далечната 1992 година, където за цялата година са били транслирани около 100 ГБ в интернет. Днес те са 26 800 ГБ за секунда, а се очаква през 2021 година да надхвърлят 110 00 ГБ в секунда.

„Количеството информация ни притиска и ни прави силно зависими от глобалните мрежи. Анализаторите отчитат, че от 10 новини – 6 механично се споделят без да се чете съдържанието. Така хората стават неволно дистрибутори на фалшиви новини. Но това е само едната страна, защото съпротивата срещу фейка става особено трудна и заради растящия лавинообразно брой на анонимни сайтове и блогове, които бълват новини – новини, каквито дори и добрите специалисти се затрудняват бързо да анализират и разпознаят като фалшиви. Вече често и медии с авторитет попадат в клопката на преминала през няколко фалшиви сайта и блогове обработена, злонамерена вест”.

„Бих искал да ви кажа, че аз също не съм пощаден от всичко това. В моето ежедневие през ден се налага да обяснявам какво ли не. Особено актуално за хората е семейното ми положение. Преди половин година бе разпространена новина, че се развеждам, която продължава да се доразвива. Открито ви казвам, че имам сплотено и щастливо семейство. Аз съм човек, който обича дискретността и знаете, че през всичките тези години не съм натрапвал на публични места членовете на моето семейство. Правя всичко възможно сам да се преборя с всичко това. Но разберете, аз съм и кмет, моята лична борба никак не е лесна. Надявам се разумът на хората да надделее над емоцията и чисто човешката слабост – да се храним със слухове от личния живот на другите”, заключи кметът.

Николов стана кмет преди да е навършил 39 години. Има дългогодишен брак с една от най-известните преподавателки по математика в Бургас – Гергана Николова от Немската гимназия. Двамата имат 3 пораснали деца, третото, от които е ученик в бургаско училище.

От пост в социалната мрежа, в който се твърди още от миналата година, че кметът на Бургас е с млада 25-годишна любовница – пиарка в Общината, вървят разкрасени „новини”, че той дори е напуснал семейството си и е свил с нея ново семейно гнездо.

 

 


В категории: Евроизбори'2019