871 зрелостници в Кюстендилска област са подали заявления да се явят на първата задължителна матура по български език и литература, която е на 21 май, информират от Регионалното управление по образование в града. За втория зрелостен изпит на 23 май най-много са мераклиите да се явят по предмета биология и здравно образование. За него документи са подали 251 зрелостници.

Разбивката по предмети е следната: математика – 79 ученици, история и цивилизация – 19 ученици, физика и астрономия – 4-ма ученици, география и икономика – 120 ученици, химия и опазване на околната среда – 2-ма ученици, философски цикъл – 144 ученици, английски език – 172 ученици, и испански език – 7 ученици. Подали заявления за ДЗИ за придобиване на степен за професионална квалификация – 85 ученици. Едва двама абитуриенти са подали заявления за трети ДЗИ по желание.

„Не се притеснявам от матурата по български език, аз много внимавах в часовете през годината. Не е нужно дори да се подготвям, сигурен съм в моите възможности, както и в знанията, придобити при едни от най-добрите учители в Кюстендил. Мечтая да следвам журналистика и да се науча да работя в медиите”, коментира Атанас Игнатов от Природо-математическата гимназия „Професор Емануил Иванов”.

„Според мен матурата е нещо излишно. Майка ми е разказвала за предишната система, тогава на матура са ходели само когато имат оценка под 5.00, и то като средно аритметично от последните 4 години на обучение. Не ме интересува как ще мине матурата, а ме интересува да започна работа. Дори не мисля да продължавам висше образование, тъй като не е гаранция, че специалността, която си избрал, ще ти послужи. В днешно време трябва да си многофункционален и гъвкав”, споделя Денис Милчов от Езиковата гимназия.

„Аз тази година ще се явя за втори път на матурата по български език. Миналата не можах да изкарам, сега майка ме записа, защото държи да имам средно образование. Не съм се подготвял предварително. Една-две вечери с моята приятелка правих тестове, но вече съм работещ човек, уморен и се ядосвам. Ще играя тото”, обяснява 20-годишният Илиян, възпитаник на Професионалната техническа гимназия.
Справката показва, че държавен зрелостен изпит по български език и литература миналата година са положили 828 зрелостници, а втори държавен зрелостен изпит – 802-ма.
Средният успех на зрелостниците от област Кюстендил на държавен зрелостен изпит по български език и литература бе „Добър” /4,20/, а на втори държавен зрелостен изпит „Добър” /4,26/. Отличните оценки от държавния зрелостен изпит по български език и литература бяха 76, а слабите – 64. Отличните оценки от втория държавен зрелостен изпит са 162, а слабите – 57.

ГЕРГАНА ИВАНОВА