Офшорна фирма е собственик на 22% от новата сграда в района на старата автогара, известна и като „Кончето“, в центъра на Благоевград. В сигнал до главния прокурор, провокиран от изявлението му, че ДАНС започва проверки на всички сметки на офшорни форми, за които има съмнение, че са свързани с политици и висши държавни служители, настоявам за незабавна проверка, която да установи кой е собственикът на тази фирма и свързана ли е тя с кмета Атанас Камбитов и с лица от неговото обкръжение. При проверка в Търговския регистър установих, че дружеството с варненска регистрация „Ник Пропъртис” притежава 22,093% от имота. Собственик на това дружество е регистрираната по законите на Англия и Уелс на територията на Вирджинските острови офшорна фирма „Арлтон ЛЛП”. Управителят на „Ник Пропъртис”  Николай Георгиев е съдружник на приятеля на кмета Камбитов Велимир Магурев. Близките си отношения двамата никога не са крили. Затова е, меко казано, неетично участието на фирми на Магурев в обществени поръчки на общината,  които, разбира се, е печелил. Имам информация, че Магурев е дал крупна сума пари на Ивайло Благов-Кучката, друг близък приятел на кмета Камбитов и управител на действащата и в момента фирма на градоначалника „Старт 2015”, както и че в дните около покупката на жилището си на ул. „Даме Груев” дъщерята на Камбитов е получила чрез фирмата си заем от Ивайло Благов в размер на сумата, която тя е платила за имота.

Тези факти са сериозно притеснителни на фона на гафовете и закононарушенията на администрацията на Камбитов, направени във връзка с имота на терена на старата автогара.

Заено с „Ник Пропъртис” собственик на останалите 77,907% от имота в района на бившата автогара е фирма „Стройинвестконсулт 2013” ЕООД, а е известно, че тя е била на кумашина на Камбитов и бивш зам. кмет по строителството на община Благоевград инж. Янко Янков и той я е  напуснал точно преди да заеме поста на заместник на бъдещия си кум през ноември 2015 г. Янков на два пъти е регистриран като собственик на „Стройинвестконсулт 2013”.

Настоявам пред главния прокурор да се разпореди проверка как и откъде се финансира мащабният строеж в района на старата автогара и срещу какво фирма „Строителство и саниране инженеринг консулт” е продала всичките си идеални части на двете фирми заедно с отстъпеното право на строеж, и дали тази фирма няма да се окаже обикновена „пералня на пари” в конкретния случай. Известен факт е, че  кметският кумашин Я. Янков е бил собственик и на  „Строителство и саниране инженеринг консулт”. Това е фирмата, купила през 2016 г. имот от 837 кв.м в района на бившата автогара и още същата година го увеличава на 1021 кв.м, като купува 184 кв.м общински терен. Като общински съветник направих проверка и се оказа, че общинската част е продадена, без да има решение на ОбС за промяна на тази земя от публична общинска собственост в частна общинска собственост, което е незаконно. Нещо повече, за такова решение е нужно не обикновено мнозинство от 50 плюс 1 гласа, а вотът на 2/3 от съветниците.

По същия начин кметът Камбитов и администрацията му процедират при продажбата на други 155 кв.м в същия район на старата автогара, вече на новия съсобственик на имота „Стройинвестконсулт 2013”, миналия декември. Отново без решение на ОбС, за имота е съставен акт за частна общинска собственост месец преди кметът Камбитов да внесе предложението за обсъждане в местния парламент. В този случай обаче потъпкването на законите на Р България е тотално заради незаконното строителство на 2-етажна сграда, доказано при проверка на ДНСК по мой сигнал.

Само ще припомня, че с удостоверение през  декември 2018 г. зам. кметът по строителството инж. Е. Тунева декларира пред ОбС, че на въпросния терен няма незаконно строителство, а  в началото на май бе принудена да издаде заповед до „Стройинвестконсулт 2013” сами да съборят незаконната си постройка.

Интересна подробност в стила на управление на Камбитов е, че  избягва да слага подписа си под документи на Общинска администрация, които могат да му навлекат неприятности, като прехвърля това задължение на другите, въпреки че като кмет трябва да е наясно, че той носи цялата отговорност за случващото се в екипа му.

Последната „капка”, която прелива чашата по случая със „Стройинвестконсулт 2013“, е, че дружеството е купило ОПС за 122 кв.м, а общината му продава 155 кв.м, без да е ясно защо се увеличава площта.

Гражданите на Благоевград очакват кметът Камбитов или прокуратурата да дадат отговори на конкретни въпроси:

Колко обществени поръчки на община Благоевград и на каква стойност спечелиха и изпълниха фирми на В. Магурев? Давал ли е Магурев или негова фирма значителен заем от близо 800 000 лв. на приятеля на кмета Камбитов и управител на фирмата му „Старт 2015” Ивайло Благов? От своя страна, Благов финансирал ли е лично или през фирма дъщерята на кмета Камбитов или нейна фирма в дните около покупката на апартамента й на ул. „Даме Груев”?

В сигнала си до главния прокурор прилагам схема на свързаните лица и фирми с кмета Камбитов с искане те да се проверят и да се дадат ясни отговори има ли той финансови и имотни облаги в района на старата автогара в централната част на Благоевград? Докато това стане и компетентните органи си свършат работата, настоявам да се спре строителството на обекта и да се отстрани кметът Ат. Камбитов от поста до изясняване на случая. 

АНДОН ТОДОРОВ












  • Схема на връзките, които благоевградчани очакват да се осветлят от ДАНС











  • Кметът Ат. Камбитов на парти на приятеля си В. Магурев, отразено в пресата

АНДОН ТОДОРОВ