Жени, които участват в предизборната кампания в Белгия, се оплакват от тормоз в интернет, съобщават местни медии. Уточнява се, че жените стават жертва на заплахи с убийство или изнасилване, на груби шеги и обиди, не заради политическата им принадлежност, а заради пола им. Мнозина от тях се явяват на избори за първи или втори път и желаят да олицетворят промяната на политическата сцена. Кандидатките за политическа кариера, които най-често стават жертви на издевателство в интернет, са на възраст 24-31 години.

Отбелязва се, че в повечето случаи пострадалите са подали сигнал до комисията за равенство на половете. Не се съобщава за случай, в който злосторниците да са били наказани, защото обикновено заплахите са били изпратени с лични съобщения в социалните мрежи. Действащото законодателство преследва само случаите на открити нападки, поясняват медиите, цитирани от БТА.

Годишно в Белгия полицията отчита между пет и десет хиляди жалби за тормоз в интернет. При всеки трети случай виновникът е бил установен и най-често (82 на сто) е мъж, навършил пълнолетие (95 процента от случаите).

Цитирани са данни от френско проучване, според което 73 на сто от жените стават жертва на тормоз в интернет, като целта е ограничаване на присъствието им онлайн. Допълва се, че последиците от подобен натиск са същите, както и от тормоза на живо, с отражения върху здравето и обществения живот на жертвите. Изследването сочи, че в 92 на сто от случаите социалните мрежи не премахват заплашително или унизително съдържание, дори да получат съответното настояване.