Миналата година Huawei закупи компоненти общо за около $70 милиарда. От тях $11 милиарда са изразходвани за закупуване продуктите от десетки американски компании, включително компютърни чипове от Qualcomm (QCOM в NASDAQ), Broadcom (AVGO), както и софтуер от Microsoft (MSFT) и Google (GOOGL).

Тези приходи явно ще бъдат пропуснати за американските компании след като администрацията на президента Тръмп постави Huawei в черния списък с чуждестранните фирми, на които е забранено да използват американска продукция без да притежават специален лиценз.

Забраната на Белия дом нарушава самата верига за доставки, понеже Huawei например, няма да може да закупи чипсети и техника от тайвански доставчик, ако те включват американски технологии и компоненти.

Huawei обяви, че е прекарал години наред в подготовка за подобен сценарий.

Основателят и ръководител на Huawei Жън Чжънфей официално заяви пред медиите, че тази забрана ще забави, но няма да спре развитието на компанията. Той подчерта, че Huawei не е правил нищо незаконно и решението на президента на САЩ да включи китайския производител в черния списък е неоснователно. Жън Чжънфей каза още, че американските санкции ще окажат ограничено влияние на бизнеса на Huawei и не могат да попречат на неговото развитие в дългосрочна перспектива.

Основателят на Huawei отбеляза, че компанията ще продължи да разработва собствени чипове, за да намали влиянието на американските технологии и оборудване.