Ако посетите красивия район - Абхазия, може би ще срещнете чернокожи по улицата. Това не е необичайно, вие решавате, може би той е дошъл тук след дипломирането си или на работа, и след това е решил да остане. 

Вашата грешка обаче може да бъде открита, ако попитате този човек кой е той и откъде е дошъл. Тук ще дойде време да се изненадате, защото той може да ви отговори: Аз съм абхаз от Абхазия.

Абхазските чернокожи живеят в Абхазия от миналия век и днес никой не знае със сигурност как са дошли тук. Има обаче версии.

Една от тях разказва, че турски кораб, превозващ роби, се разбил край бреговете на Абхазия през 19 век. Голям брой роби успели да доплуват до брега и да избягат. Въпреки това, мнозина поставят под въпрос тази версия, смятайки, че турските кораби нямат нищо общо с водите на Абхазия.

Друга версия предполага, че голям брой чернокожи в Русия са внесени от Петър I. Въпреки това, много от черните жители от юга не могли да свикнат със студения климат на северната столица. И тогава Петър ги изпратил на абхазките князе.

Третата, абсолютно фантастична версия твърди, че кавказки кораби са поели на дълъг път и са стигнали до Африка. Оттам те довели у дома невиждани досега  черни хора.

Има версия, че черните  са живели на черноморското крайбрежие още от древността. Тази версия е частично потвърдена от Херодот, който говори за тъмни и къдрави жители на Колхида.

Дълго време черните абхазци не влизат в контакт с коренното население на Кавказ и запазват расовата си идентичност, но с течение на времето те свикват с тях и започват да ги възприемат като свои абхазци. Впоследствие повечето от тях били асимилирани.

Друга невероятна история е свързана с абхазките черни. През 19-ти век абхазският принц Ахба хванал в гората, дива жена, наречена Зана. Тя привикнала към хората, живеела в селото и дори имала деца от местните жители. В продължение на много години Зана се смятала за снежен човек - тя била висока, с мускулеста физика, с тъмна кожа и гъста къдрава коса. Американски генетици проучиха ДНК на потомците на Зана и заключиха, че тя е била от Западна Африка.