Издирването в Костенец не спря през цялата нощ. Сигнали за търсения убиец Стоян Зайков - Чане се подават на телефонните линии в РУП, но до този момент няма резултат. В събота е бил подаден сигнал, че издирваният Зайков е бил забелязан на гарата. Районът е бил щателно претърсен, но без успех. 11-ти ден продължава издирването на двойния убиец. 

Намерената ловна пушка в изоставено ранчо вероятно е на убиеца, но все още няма резултати от ДНК анализите, нито е категорично ясно дали тя е принадлежала на Зайков и дали с нея е извършено второто убийство в Костенец.

Ловната пушка е била разглобена и скрита в един от пчелните кошери. До изоставеното ранчо се стига по дървена пътека, мястото е запустяло, а местните хора твърдят, че то отдавна не се стопанисва от никого. На ловната пушка се натъква едно от следовите кучета, ангажирани в акцията по издирването на хладнокръвния убиец.

Засета е ясно само, че оръжието е незаконно.

Полицията разшири периметъра на издирване. Зайков се е укривал и друг път с месеци, "Навсякъде има землянки. Той си е мафиот. Никога не е работил, това му е професията", казват хората от Костенец. Местните се надяват полицията бързо да залови беглеца, за да се върнат към обичайния си ритъм на живот. 

Криминалистът Ботьо Ботев разкри пред Би Ти Ви, че полицията действа правилно, но е трябвало да бъде осъществен негласен контрол спрямо хората, които евентуално биха могли да бъдат свързани със Зайков. "До залавянето му при една прецизна оценка можеше да се стигне още на втория-третия ден", коментира той.

"Аз не искам да критикувам, но информацията до него със сигурност стига. Това, че няма телефон, не е проблем. Той телефон може да си осигури отвсякъде. Трябва да се има предвид едно - този човек не може да живее сам. В гората може да живее, ден, 10 дни, месец, но той ще осъществи контакт с човек, който да му помага", заяви криминалистът. 

Ботев заяви още, че първото убийство ако е било планирано, то вероятно Зайков е подготвил предварително бягството си: "Да, има тенденция, че човек е силен там, където познава обстановката, но при тая масирана издирвателна акция е лудост да стои там".

"Въпрос на оперативната информация е дали Зайков е тръгнал да отмъщава. Считам, че в случая неговите действия е да се скрие и избяга. Психолозите ще кажат какъв тип човек е той. Но считам, че това е един човек, който има практически опит от гледна точка на престъпността и действията по отношение на самосъхранение. Но по моему това е един първичен човек. Трудно може да се предположи, че той ще вземе заложник. Но при тази ситуация изключвам тази възможност", заяви Ботев.