Както вече разбрахме, Google отне лиценза на Huawei за използването на операционната система Android и онлайн услугите на интернет гиганта в смартфоните на китайския технологичен гигант. Google обясни своето решение с това, че правителството на САЩ е поставило Huawei в така наречения забранителен черен списък с компании, които нямат право да използват американски технологии без съгласието на правителството.

Естествено, Google не е единствената компания, която скъсва с Huawei заради указа на правителството. Qualcomm, Intel и Broadcom също прекратяват отношения с китайската компания и прекратяват доставките на своята продукция. Досега Intel осигуряваше на Huawei сървърни процесори, както и чипове за лаптопи, докато Qualcomm доставяше модеми за смартфоните и другата мобилна електроника.

За разлика от случая с Google, блокирането на Qualcomm не е голям удар за Huawei, понеже компанията разработва собствени модеми и процесори. Освен това, Huawei е очаквал подобно развитие на нещата и през последните месеци китайският производител е увеличавал поръчките на продукцията на американските компании. Според пазарните анализатори, запасите ще стигнат за около 3 месеца. Това време е достатъчно, за да се прецени, дали блокирането е временно или перманентно, и да се състави съответната стратегия.

Засега Microsoft не коментира бъдещите отношения с Huawei, но вероятни и софтуерният гигант ще трябва да спре бизнеса си с Huawei.