Има толкова много диети, но не всички са ефективни. Някои от тях са дори вредни за нашето здраве. За да намерите ефективен и здравословен метод, който ще покаже резултати само за 1 месец, ви препоръчваме да прочетете тази статия.

„Мила“ ви предлага няколко диети, които научно са доказали своята ефективност.

1. Цикличната диета

Цикличната диета няма нищо общо с други диети, които изискват внезапно да спрем да консумираме достатъчно калории за дълъг период от време. Напротив, хората, които са измислили тази диета, твърдят, че такива методи шокират тялото, което го кара да пести енергия и да забавя метаболизма.

Основни функции

Стандартният формат за циклична диета е 5-6 дни на хранителен режим с ниско съдържание на въглехидрати и 1-2 дни хранене с високо съдържание на въглехидрати. Австралийските учени смятат, че дългите, ограничителни диети водят до адаптивна термогенеза. Това означава, че тялото забавя всички процеси, за да оцелее, докато гладува. Цикличната диета ви позволява да избегнете процеса на термогенеза, а тялото продължава да гори калории. Двуседмичното разделение е най-подходящо. Може също да опитате тази опция: от понеделник до сряда спазвате стриктна диета, при която количеството калории намалява с 30-40%. От четвъртък до събота имате "релаксиращи" дни, когато количеството калории се увеличава със същия процент. Неделя е денят на прехода.

Възможни нежелани реакции

Активните силови и кардио тренировки, когато нивото на глюкозата е изключително ниско, са забранени за хора, които страдат от сърдечни заболявания. Тази диета не се препоръчва на индивиди, които имат проблеми с бъбреците, черния дроб или храносмилането.

2. Диетата на д-р Периконе

Д-р Николас Периконе е американски диетолог и дерматолог. Неговата диета може да ви помогне да влезете във форма и да подобрите състоянието на кожата си благодарение на рибните мазнини, които забавят стареенето.

Основни функции

Докато сте на тази диета, ви е позволено да ядете големи количества риба, протеини, плодове и зеленчуци. Трябва да изключите продукти като сосове, сладкиши, алкохол и тестени изделия. От решаващо значение е да се консумират разрешените продукти в определен ред. Първо, ядете храна, съдържаща протеини, след това ядете фибри и след това храни, съдържащи въглехидрати (плодове). Този ред помага да се забави процеса на абсорбция на захар, което допринася за отлагането на мазнини. Може да опитате този метод в продължение на 3 дни и ако ви харесва, можете да го удължите за 1 месец.

Възможни нежелани реакции

Няма противопоказания.

3. Палеолитната диета

Тази диета е известна още като Палео или диета от Каменната ера. Тя е проектирана от американския диетолог Лорен Кордейн и изисква консумацията на храни, за които се предполага, че са били достъпни или консумирани от хората през епохата на палеолита.

Основни функции

Ако следвате тази диета, трябва да се съсредоточите върху необработено месо, зеленчуци, плодове, ядки, мед, горски плодове, гъби и риба. Трябва да избягвате да ядете преработени храни като млечни продукти, зърнени храни, захар, сол, бобови растения, сладкиши и т.н. Според Кордиан тези храни причиняват здравословни проблеми, тъй като те противоречат на генетичната структура на хората.

Възможни нежелани реакции

Ако спрете да консумирате млечни продукти, зърнени и бобови растения, това може да доведе до недостиг на калций, желязо и магнезий. Голямо количество месо и наситени мазнини може да предизвика проблеми със сърдечносъдовата система. Диетата е доста противоречива, затова се препоръчва да се следва в краткосрочен план.

4. Диетата на Тим Ферис

Създателят й твърди, че тази диета може да ви помогне да загубите до 11 кг за 1 месец. Програмата се състои от 4 прости правила.

Основни функции

Първо, избягвайте въглехидрати като хляб, ориз, картофи и пържени продукти. Второ, яжте една и съща храна. Има 3 групи: протеини, бобови растения и зеленчуци. За закуска яжте яйца с бобови растения и зеленчуци, за обяд - печено говеждо месо с бобови растения и спанак, а за вечеря - сварени пилешки гърди с боб и аспержи. Трето, не пийте безалкохолни напитки, алкохол, сок, сладък чай или кафе. Четвърто, един ден в седмицата може да ядете любимите си закуски от веригите за бързо хранене и сладкиши. Този трик помага да заблудите тялото си, така че да не забавя метаболизма и продължава да изгаря мазнините.

Възможни нежелани реакции

Няма противопоказания.

5. Диета на Аткинс

Тази диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати е разработена от кардиолог Робърт Аткинс.

Основни функции

Ако следвате тази диета, ще трябва да намалите броя на въглехидратите, които консумирате, и да увеличите количеството протеин. Диетата позволява яйца, пиле без кожа, нискомаслена риба и морски дарове, нискомаслени млечни продукти, твърдо сирене, кашкавал и тофу. В началото нямате право да консумирате плодове, захар, бобови растения, зърнени храни, ядки, макаронени изделия, сладкиши или алкохол; но след като индукцията свърши, може бавно да добавите някои от тези продукти. Няма да гладувате, тъй като може да ядете колкото се може повече храни, съдържащи протеини. В крайна сметка, поради дефицита на въглехидрати тялото трябва да получи енергията от запасите си от мазнини.

Възможни нежелани реакции

Тъй като ще имате недостиг на въглехидрати, това може да доведе до главоболие, умора, замаяност и запек. Трябва да компенсирате липсващите микроелементи с витамини. Диетата е забранена, ако страдате от определени заболявания (например диабет). Така че, преди да започнете тази диета, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

6. Диетата на Орниш

Дийн Орниш е клиничен професор по медицина в Калифорнийския университет, кардиолог и личен консултант на Бил Клинтън. Диетата му е базирана на ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати. Той помага да отслабнете, оказва голямо влияние върху сърдечносъдовата система и намалява кръвното налягане и нивото на холестерола.

Основни функции

Според този метод менюто ви трябва да съдържа не повече от 10% мазнини. Съотношението на въглехидрати, протеини и мазнини е доста спорно: трябва да има 10% мазнини, 15% до 20% протеини и 70% до 75% добри въглехидрати. Трябва да избягвате употребата на алкохол, всички източници на кофеин, авокадо, масло, ядки и сладкиши. Имате право да ядете фасул, бобови растения, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Препоръчва се също да се намали количеството месо, което ядете. Ако искате да ядете месо, по-добре е да изберете постно пилешко месо.

Възможни нежелани реакции

Подобно на много други диети, този метод е критикуван. Ако не успеете да проектирате и следвате правилното меню, може да се появи дефицит на протеин, витамин В12 и други полезни вещества. Въпреки това диетата съществува от повече от 40 години и доказва, че тя е полезна и здравословна.

7. Диетата Volumetrics

Тази диета е разработена от Барбара Ролс, професор по хранителни науки в Пенсилванския държавен университет. Основната идея на нейната диета е, че не трябва да се интересувате от количеството храна, която консумирате. Може да ядете колкото искате.

Основни функции

Осъзнаването на енергийната плътност на храната, което е количеството калории в определено количество храна, е ключът към постигане на здравословна, дългосрочна загуба на тегло. Не е нужно да избягвате да ядете нездравословна храна. Работата е там, че трябва да консумирате нискокалоричен продукт, преди да приемете висококалорична храна. Такива нискокалорични храни са зеленчуци, супи, шейкове и т.н. Така елиминирате чувствата на глад и се чувствате сити.

Възможни нежелани реакции

Няма противопоказания.

8. Яйчената диета

Яйчените диети са наистина полезни, ако следвате всичките им правила. Яйцата съдържат протеин, който е изключително важен за кожата, ноктите и косата. Има два вида ефективни яйчени диети: дългосрочни и краткосрочни. Но краткосрочната диета има твърде много противопоказания, затова препоръчваме да следвате дългосрочната.

Основни функции

Тя продължава 1 или 2 седмици. Вашата закуска се състои от 2 яйца и 1 грейпфрут, обядът от яйце, грейпфрут или салата без дресинг, а за вечеря 1 яйце и 100 г нискомаслено месо или риба със зеленчуци. Не солете храната, вместо това овкусявайте с лимонов сок.

Възможни нежелани реакции

Тази диета е доста балансирана. Докато не избягвате да ядете някой от тези продукти, тялото ви няма да страда от никакъв дефицит. Просто трябва да се уверите, че не сте алергични към грейпфрута. Също така се препоръчва да се намали броят на тренировките седмично, за да не се изчерпи енергията на тялото.