***
София.
Oт 12.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря на „Дондуков“ 2 с външния министър на Федерална република Германия Хайко Маас.

***
София.
Oт 10.30 часа в Гранитната зала на Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Германия Хайко Маас ще дадат пресконференция.

***
Козлодуй.
Oт 10.00 часа министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети атомната централа в Козлодуй.

***
София.
Oт 11.00 часа в Национален пресклуб БТА ще се проведе пресконференция на представители на 275 малки производители на електроенергия от ВЕИ и Съюза на европейските производители на зелена енергия. На нея ще бъдат представени факти за злоупотреба в българската енергетика, водещи до завишаване на цената на такса „задължения за обществото“ и оттам до по-скъпа цена на тока.

***
София.
Oт 11.30 часа в Софийски градски съд (бул. „Витоша“ 2) ще се състои първото заседание по същество на делото, заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община.

***
София.
Oт 13.00 часа пред сградата на Държавна агенция „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 ще бъде представена история на най-късата пешеходна улица в София – „Малко Търново“.

***
София.
Oт 18.00 часа в Квадрат 500, зала 19, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1, ще бъде открита изложбата „Терен медея“.

***
София.
Oт 18.30 часа в Сохо, зала SoHall, ул. "Искър" №4, Европейският парламент в България организира среща на тема „Европейски възможности за млади предприемачи“.

***
София.
Oт 18.30 часа в Унгарския културен институт (ул. „Аксаков“ 16) ще се състои концерт на Състав "Хунгарикум".

***
София.
Oт 18.30 часа в залата на фондация "Дечица", ж.к. Люлин, ул. "Добри Немирев" 5, ще се състои заключителен концерт по проект "Искам (сам) да летя".

***
София.
Oт 19.00 часа в Литературния клуб ще се състои Поетична вечер по случай Деня на българската просвета и култура.

***
София.
Oт 19.30 часа на сцената на Нов театър НДК софийската публика ще има удоволствието да гледа първа премиерата на новосъздадената опера „Бъркотия“.

***
Асеновград.
В 17.30 часа в Градската библиотека ще се състои премиера на романа „Дъждовете на страха ” на Иван Желязков.

***
Благоевград.
Oт 18.00 часа в Градската художествена галерия ще бъде представена изложба с пейзажи на Огнян Механджиев.

***
Благоевград.
Oт 18.00 часа във фоайето на Народно Читалище "Н.Й Вапцаров 1866" – Благоевград ще се състои премиерата на автобиографичната книга на народната певица Павлина Теова.

***
Бургас.
От 16.00 часа в х-л „Аква“ ще има представяне на книгата „Илинденско- Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“ с автор на предговора и съавтор на книгата Президента Георги Първанов.

***
Бургас.
От 16.00 часа в центъра на Поморие, на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред НЧ „Просвета 1888“) Мария Габриел и Ивелина Василева ще се срещнат с жителите.

***
Бургас.
От 18.00 часа в Експозиционен център „Флора“ ще се проведе среща-разговор с проф. Боян Биолчев и представяне на книгата „Преселението“.

***
Бургас.
От 18.30 часа в залата на читалище „Яна Лъскова“ на ул. „Месембрия 20“ в Стария град Несебър Мария Габриел и Ивелина Василева ще се срещнат с жителите.

***
Бургас.
От 19.00 часа в Културен център "Морско казино" ще бъде представена изложбата „Аrt in converge“.

***
Варна.
Oт 09.00 часа в Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет ще се проведе защитата на проектите на студентите от първата в страната магистърска програма по предприемачество.

***
Варна.
Oт 12.00 часа в зала 2 на партера в АГ болницата ще се проведе пресконференция по повод връчване на дарението от Клуб за народни танци "Моряците" на стойност 21 700. Танцовият клуб направи голяма благотворителна кампания с мото "Заедно за най-малките" (концерт, благотворителни базари) за събиране на средства за закупуване на автомобил за целите на АГ болница и оделение "Неонатология".

***
Варна.
Oт 16.30 часа във фоайето на Детския и средношколски комплекс към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” ще бъде открита Изложба "Галерия на детската рисунка", съставена от фонда на „Школа по живопис“, с ръководител – художникът Радко Мурзов.

***
Велико Търново.
Oт 10.30 часа в Дом за медико-социални грижи ще бъде отбелязана 20-годишнината от създаването на социалната институция.

***
Велико Търново.
Oт 11.00 часа в Ритуалната зала на НВУ кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов и началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов ще подпишат договор за дарение за бюста на Христо Ботев.

***
Велико Търново.
Oт 12.00 часа в библиотеката на НЧ „Надежда-1869“ ученици от ОУ „Христо Ботев“ ще се състои събитие под мотото „Делото на братята Кирил и Методий“.

***
Велико Търново.
Oт 16.30 часа в РБ „Петко Р. Славейков“ ще се проведе Сесия на Великотърновски общински съвет за награда „Култура“.

***
Велико Търново.
Oт 18.00 часа в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов“ ще се състои тържествена церемония по връчването на награда „Св. Патриарх Евтимий“ и награда „Култура“ на Община Велико Търново. Ще бъде представен и мюзикъла „Вражалец“.

***
Добрич.
Oт 14.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще бъде открит международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини.

***
Добрич.
В Народно читалище „Й. Йовков-1870 г.“ ще бъде открита изложба на библиотечни документи, посветена на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

***
Каварна.
Oт 18.00 часа в Хотел ,Д*оял Гранд*' ще се състои коктейл по случай 24-ти май с участието на Врачанската филхармония и Тримата Тенори.

***
Монтана.
Oт 16.30 часа в ХГ „Кирил Петров”, ул. „Цар Борис III” 19, ще се състои Юбилейна изложба (дарение за ХГ „Кирил Петров”) и премиера на книгите „Моите влакове” и „Химия на веселието” от Теодоси Антонов.

***
Перник.
Oт 10.00 часа в Регионална библиотека „Светослав Минков”, Читалня
Ще се проведе „24 май – Празник на българския дух“ – изложба с материали от фонда на библиотеката.

***
Перник.
Oт 11.00 часа в изложбено фоайе - НЧ “Пробуда - 1935 г.” кв. „Бела вода“ ще се състои откриване на „За нашето АБВ” – изложба посветена на празника на славянската писменост и култура.

***
Перник.
Oт 13.00 часа в читалище НЧ „Искра – 1960 г.” ще се проведе „Ден на славянската писменост и култура”.

***
Перник.
Oт 15.30 часа в Клуб „Миньор“ ще се проведе „Науката и човекът“ - аудиовизуална поредица.

***
Пловдив.
В 09.30 часа в зала 10 на Окръжния съд ще се проведе заседание по делото срещу Борислав П., обвинен, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на повече от две лица, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества.

***
Пловдив.
Oт 10.00 часа в Първа аудитория, Агрономически факултет, бул. „Менделеев“ 12, ще се състои агрофорум “Интеграция на страните от черноморския регион като фактор за развитие на селскостопанския пазар”.

***
Пловдив.
В 10.30 часа в зала 11 на Районния съд ще се проведе заседание по делото срещу Ивета Д., обвинена, че в качеството си на длъжностно лице – касиер в Окръжен следствен отдел – Пловдив при Окръжна Прокуратура – Пловдив, е присвоила чужди пари, иззети с протоколи по следствени дела.

***
Пловдив.
В 10.45 часа в зала 10 на Районния съд ще се проведе заседание по делото срещу Христо П., обвинен, че на публично място е проявил жестокост към гръбначно животно – куче, и противозаконно му е причинил смърт по особено мъчителен начин със стрела от лък.

***
Пловдив.
В 11.00 часа в Малка конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“ 16 педагози ще получат своите свидетелства за успешно завършен курс за Монтесори педагогика 3-6 години.

***
Пловдив.
В 18.00 часа в галерия Квадрат 500 ще бъде представена изложбата „ТЕРЕН МЕДЕЯ“.

***
Пловдив.
В 18.30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои традиционният годишен концерт на студентите от катедра „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив.

***
Русе.
Oт 18.30 часа детска градина „Зора“ организира ден на отворените врати.

***
Свищов.
Oт 11.00 часа , преди началото на археологическите проучвания на „българската” резиденция на граф Дракула в местността „Калето“, проф. Николай Овчаров ще даде брифинг.

***
Сливен.
Oт 18.00 часа в Зала „Сливен“ ще се състои откриването на „София Филм Фест в Сливен“.

***
Стара Загора.
Oт 09.00 часа в конферентна зала на хотел "Верея" ще бъде дадена пресконференция на тема: „Груби нарушения в Обществена поръчка с предмет: Специализиран превоз на работници и служители от "Мини Марица - изток" ЕАД град Раднево в четири направления - рудник "Трояново 1" село Трояново, рудник Трояново- север" село Ковачево, рудник "Трояново 3" село Медникарово, управление град Раднево. С възложител "Мини Марица - изток" ЕАД“.

***
Стара Загора.
Oт 11.00 часа в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" ще се състои официалното откриване на новоизградения АГ комплекс.

***
Стара Загора.
Oт 17.30 часа в къща музей „Гео Милев“ ще се състои редставяне на поетичната книга на Филип Димкоски „В градината има само любов“.

***
Стара Загора.
Oт 19.00 часа в Драматичен театър ще бъде представен спектакълът "Нощно слънце" по Йордан Йовков.

***
ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019

***
София.
Oт 10.30 часа Валери Жаблянов и Емил Георгиев ще се срещнат със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в тяхната сграда. От 12.00 часа, ще започне срещата на Иван Кръстев с Национален съвет на хората с увреждания на бул. „Дондуков“ 11. В 17.30 часа, ще се проведе среща по проблемите на средното образование с участието на Иван Кръстев и Мариела Модева. Събитието ще се състои в гранд-хотел „София“.

***
Бургас.
Oт 18.30 часа в Бургаския свободен университет или сцена на открито на площад „Ат. Сиреков“, водачът на листата Елена Йончева и кандидатите за евродепутати Момчил Неков и Крум Дончев ще участват в митинг-концерт.

***
Велико Търново.
Oт 18.20 часа в зала „Преслав“ на „Интерхотел Велико Търново“ кандидатът за евродепутат Иво Христов ще се срещне с граждани.

***
Видин.
Oт 10.30 часа, в х-л „Скалите“ в Белоградчик, ще започне срещата на Сергей Станишев с граждани. В 12.00 часа той ще посети Кула, където ще разговаря с граждани в партийния клуб. В 17.00 часа ще започне срещата на Станишев в зала на Филхармонията във Видин.

***
Враца.
Oт 15.00 часа в читалището на село Бели Извор, община Враца, Велизар Енчев ще разговаря с граждани. От 17.30 часа ще започне и срещата му в клуба на БСП във Враца, а от 18.30 часа той ще бъде в село Костелево, в читалището.

***
Горна Оряховица.
Oт 17.00 часа в зала 1 на общината в Горна Оряховица Иво Христов ще се срещне с хората от региона.

***
Елин Пелин.
Oт 17.30 часа в библиотеката в Елин Пелин, Емил Георгиев ще се срещне с граждани.

***
Плевен.
Oт 20.00 часа в клуба на БСП в Червен бряг, проф. Румен Гечев ще се срещне с граждани. От 15.00 часа той ще проведе среща и в село Мечка, община Плевен, в зала Земеделска кооперация. В 17.00 часа Гечев ще бъде в зала Патронаж, град Белене, за разговор с гражданите от района.

***
Полски Тръмбеш.
Oт 14.30 часа в музея на Полски Тръмбеш, Иво Христов ще разговаря с граждани.

***
Поморие.
Oт 16.00 часа водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел и бургаският кандидат за евродепутат Ивелина Василева ще присъстват на откриването на предизборната шатра, разположена в центъра на града, на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ (пред НЧ „Просвета 1888“).

***
Свищов.
Oт 16.00 часа в ритуална зала на Община Сухиндол ще започне срещата на Петър Витанов с граждани от региона. В 18.00 часа той ще бъде в зала на Общината в Свищов.

***
Смолян.
Oт 15.30 часа в заведение „Кристал“ в Смолян, Цветелина Пенкова ще проведе среща с просветни дейци. От 18.00 часа в читалище „Балкански просветител“ ще започне и срещата й с граждани от региона.

***
Сопот.
Oт 20.00 часа в салона на читалището в Самоков, Деница Златева ще разговаря с граждани.

***
Несебър.
Oт 18.30 часа в залата на читалище „Яна Лъскова“ на ул. „Месембрия 20“ Мария Габриел и Ивелина Василева ще се срещнат с граждани.