Въпреки че Apple засега успява да избегне последствията от търговските войни между САЩ и Китай, китайските потребители започнаха активно да се противопоставят на Apple. Уеб изданието BuzzFeed съобщи за бърз ръст на движението „Бойкот срещу Apple„.В средата на тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, забраняващ на американските телекомуникационни компании да закупуват чуждестранно оборудване, което може да бъде потенциална заплаха за националната безопасност. Под забрана попадна и китайският технологичен гигант Huawei, който вече не може да закупува американски технологии без предварителното одобрение от страна на правителството.

Китайските потребители решиха да излеят своето недоволство от тези събития върху Apple в социалната мрежа Weibo. Един от потребителите на Weibo стана особено популярен, след като зададе въпроса, защо хората купуват iPhone, след като Huawei предлага съвсем същите технологии, които дори са по-добри, особено що се отнася до възможностите на камерите.

Друг потребител съобщава, че се чувства виновен в тази ситуация и възнамерява да се прехвърли от Apple към друг бранд, веднага щом може да си го позволи.

Това не е първият бойкот срещу Apple. През месец декември някои китайски компании заплашиха своите работници и служители с уволнение, ако използват iPhone. В същото време на служителите, които се отказват от смартфоните на Apple, работодателите предлагаха изгодни субсидии за закупуване смартфоните на Huawei. Търговските войни усложниха ситуацията.