Бившият директор на „Булгартабак холдинг” АД Иван Биларев започва мегастроителство на нов хотел с ресторант и СПА комплекс в Огняновските минерални бани. Той ще е с 55 двойни хотелски стаи, 1 апартамент с 1 спалня и 7 мезонетни апартамента с по 2 спални всеки.

Теренът, върху който фирмата на бизнесмена „Аралдика България“ ЕООД ще строи, е от 6052 кв.м и е разположен непосредствено до бившия Профилакториум, който също е на Биларев. Бизнесменът купил земята през 2013 г., а през 2016 г. кметът на Гърмен Минка Капитанова одобрила подробния устройствен план за новата инвестиция.

Според описанието, дадено от управителя на фирмата Ангел Блажев пред институциите, застроената площ на комплекса ще е 1815,37 кв.м, а разгънатата застроена площ – 4932 кв.м. „Аралдика България“ ЕООД вече има сключени договори с ЧЕЗ и ВиК – Благоевград за захранване на новия обект с електричество и вода, а отходните води от него ще се заустват в собствената канализация на дружеството, изградена за първия хотел, в който бе превърнат Профилакториумът.

Поради естествения наклон на терена основите на новата сграда ще са на дълбочина едва от 2 метра, което предполага, че много бързо ще се стигне до избиването на първа плоча. 

Капиталът на „Аралдика България“ ЕООД е 4,219 млн. лв., а едноличният му собственик Ив. Биларев го е придобил в края на ноември миналата година чрез договор за цесия, сключен между него и кипърската компания „Аралдика Холдингс Лимитид”.

Интересът на инвеститора към региона е отдавна –  преди няколко години той откри ултрамодерен комплекс в Гоце Делчев. Явно обаче слабост му е Огняново, където неотдавна построи и параклис.

Според кметицата на Гърмен М. Капитанова курортът Огняновски минерални бани непрекъснато привлича инвеститори и е на път да лиши Велинград от титлата „СПА столица на България”. Само преди 1 месец в Гърмен хотел откри дори самата община, която стана първата в Благоевградска област със собствена хотелска база. Той е малък – с 4 двойни стаи и 1 апартамент, но все още не е започнал да приема посетители, тъй като тече процес на окомплектоването му с персонал. Цените ще са 50 лв. за стая и 80 лв. за апартамент на вечер, поясни Капитанова, чието разузнаване докладвало, че приблизително толкова плащат почиващите и в другите огняновски хотели. Малко по-скъпа е само общинската баня в Огняново, където билетчето отскоро скочи от 2 на 5 лв.

„Определихме тази цена, за да можем да ограничим ромите”, признаха от Общинската администрация, които се бяха видели в чудо как да откажат смуглите посетители на банята да перат вътре в сградата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

  • М. Капитанова