Алпинистът Иван Томов, който почина в Хималаите след изкачване на връх Лхотце, е атакувал четвъртия най-висок връх в света в изключително тежко здравословно състояние, пише „Телеграф“.

Това става ясно от негово признание, направено дни преди да предприеме изкачването. Томов, който завинаги ще остане на 35 години, е имал сериозно заболяване, заради което е храчил кръв.

„Всичко започна с едно мое наглед безобидно решение да изкача връх Кала Патар (височината е равна на тази на Елбрус – 5644 м.). Стигнах до около 5600 метра за по-малко от час, виждах флагчетата на върховата пирамида на няма и 5-10 минути над мен и изведнъж от нищото изви ледено студен вятър. Слязох за 25 минути до лоджията с раницата и неконтролируемо треперех. След няколко часа започна кашлицата. На 19 април бяхме планирали да ходим към Лагер 1 (6100 м) и Лагер 2 (6400 м). Когато започнах да храча кръв, разбрах, че изгубих контрол над гърлото и белия си дроб“, признава самият Томов.

След като няколко дни залага на природната медицина, русенецът изпива един след друг три антибиотика. Преди да поеме към Лхотце Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлицата, но ще рискува и ще опита да направи изкачването.

„Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи – по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 метра да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит“, са думите на алпиниста.