Няма неразрешим проблем на този свят. Дори и стаите да са две, а ние да сме трима, пак можем да си живеем щастливо и спокойно. Как да не се гледаме на кръв в тясното пространство, а да си даваме само любов вкъщи – ето някои идеи.

Напряга ли ви тясното жилище?

 

Психолозите казват, че ако под един покрив живеят емоционално интелигентни хора, които взаимно разбират нуждите си, няма значение дали са в две или в сто стаи, те винаги ще се разбират. Но ако има човек, който нарушава пространството на друг член на семейството, автоматично се превръща в дразнител и ако тормозът е постоянен, става ежедневен стрес. Въпреки че партньорът ви обича да си взима душ цели 20 минути и то като си пуска радиото силно, не крещете по вратата истерично: ”Намали радиото!”, а поговорете по въпроса. Сутрин сме по-податливи на раздразнение, така че отложете разговора за вечерта и най-добре след като сте хапнали. Ако усещате и разбирате вашия партньор, ако съпреживеете проблема му, по-лесно ще достигнете до консенсус в това как да постъпите и да разделите пространството и времето у дома.

Въведете правила

Важно е правилата да са приети от всички и да се зачитат. Например – подбирайте дрехи за утрешния ден от вечерта, за да не се налага да ровите и гладите сутрин. Ако се къпете на музика, пускайте радиото по-тихо. Ако детето си играе във вашата стая, трябва да знае, че след това правилото е да си прибере играчките в неговата стая. Важно е да се търсят решения на проблемите, а не да казваме: „Това е положението” и „Аз така съм си свикнал”.

Хитрини за устройване на пространството

- Падащото легло пести място

Ако вашата стая играе едновременно роля на кухня, спалня, хол и трапезария, спестете пространството за легло като монтирате механизъм, с който то лесно да се прибира в ниша в стената или в специално направен гардероб. На същия принцип има и падащи маси. Въобще каквото може вградете и спускайте при необходимост.

- Отделете си кътче със завеси

Ако имате обособена ниша в района на прозореца, поставете под него шикозен скрин или канапе с възглавнички, монтирайте релса и пуснете перде, което да ви усамотява, докато четете книга или работите на компютъра. Не се притеснявайте, че заявявате желание за усамотение. Това не означава, че не обичате съпруга си. Всеки има нужда от глътка свое пространство.

- Направете си работно местенце

Можете да си направите малка полица под телевизора, която да използвате ако съпругът ви се нуждае от бюрото. Разбира се, телевизорът трябва да е изключен, за да не ви облъчва.

- Преградете стаята, така получавате две

Това е подходящ вариант за голямо помещение. Нека по-малката част остане за леглото, а по-голямата стане хол. Искате ли да стане стилно - преградете със стъклена стена (може от матирано стъкло) с врата. Подходящи варианти още са - плъзгащи се врати с несгъваема конструкция или тип хармоника. Целите ли уют – преградете със секция за книги.

Техниката – на стената

Ако имате от новите модели телевизори, които позволяват да се окачат на стената, не се колебайте. Можете да направите рафт и за уредбата, и за кафемашината.

Масички-хармоника

На изключително приемливи цени вече можете да си купите холни масички – обикновено по три на брой, които влизат една в друга. Така нямате нужда от взимаща място голяма маса за гости. Дойдат ли приятелите ви, настанете ги на екзотични възглавници по земята и разпънете малките масички. Един фенер по средата и уютът е гарантиран.

Библиотеките – на високо

Изхвърлете тежката библиотика. Вече има красиви полици за книги, които могат да „обходят” таваните на стаите ви от край до край. Пести ужасно много място и ви лишата от ненужните сувенири от времето на баба ви, на които само чистехте прахта.