Архитект Фикрие Булунмаз от Истанбул, Турция, възстановила църквата  „Свети Стефан“, посети Стара Загора, за да разкаже повече за реставрацията на желязната църква.
 
Dariknews

По думите на арх. Булунмаз “Свети Стефан” е най-красивата църква на света. Тя няма аналог, защото е единствената желязна черква. Фикрие Булунмаз години ръководи ремонта на „Свети Стефан” и като главен реставратор тя има най-голяма заслуга за възраждането на храма - най-ценната българска светиня в Истанбул. 
 
Dariknews

В Стара Загора арх. Булунмаз представи видеоклип с всички етапи от реставрацията на църквата. В кратки прецентации беше разказана и вековната история на “Свети Стефан”. Желязната църква в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата, осветен през 1898 г. от Екзарх Йосиф.

 
Dariknews
Dariknews

През 2009 г. официално е взето решението желязната църква да бъде реставрирана, а през 2011 г. ремонтът започва. Когато арх. Булунмаз посетила черквата за първи път, останала изненадана в колко окаяно състояние всъщност е. Най-сериозните проблеми били в носещата конструкция, вследствие на корозия.
 
Dariknews

 
След 7-годишен ремонт, ръководен от арх. Булунмаз, желязната черква е реставрирана и изумително красива. Осъществена цялостна подмяна на пода, покрива, реставрирани са всички декоративни елементи по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса.
 
Dariknews
Dariknews

В храма се е оформило ново подземно многофункционално помещение,което към момента се използва като изложбена зала-галерия. Подменени са всички пейки за богомолците и посетителите на църквата. Изградена е нова дворна ограда, като са запазени оригиналните декоративни елементи.
Dariknews


Срещата с архитект Фикрие Булунмаз е по покана на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Стара Загора, със съдействието на Община Стара Загора и Камарата на архитектите Стара Загора.