Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен участва в работна среща на министър-председателя Бойко Борисов с тютюнопроизводители от Североизточна България в шуменското село Пристое.

Срещата се проведе месец и 10 дни след поемането на ангажимент от страна на премиера за отпускане на държавна помощ от фонд „Земеделие“ на тютюнопроизводители, към които изкупвателни фирми имат неизпълнени задължения от няколко години.   

Днес пред пълната зала с тютюнопроизводители министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи, че през този период са подадени 808 заявления от тютюнопроизводители, общата сума на задълженията е 3 200 000 лева. Вече са изплатени 1 500 000 лева на 350 производители. Очаква се до началото на месец юни да бъдат изплатени на всички.

Присъстващите тютюнопроизводители посрещнаха с аплодисменти министър-председателя, оценявайки по достойнство изпълнения ангажимент.

В Разградска област ощетените тютюнопроизводители, които са подали заявления за държавната помощ, каквато за пръв път се отпуска от българско правителство, са 96, от тях 66 вече са получили подкрепа от общо 340 000 лева.