Изпълнените с празни калории, също така  ултраобработени продукти, и бързото хранене могат да увеличат риска от затлъстяване и рак. Докато веригите за бързо хранене очевидно се опитват да предложат по-здравословни възможности, ново проучване установило, че влиянието на техните менюта върху здравето не се е подобрило - напротив точно обратното, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ показват, че между 2013 и 2016 г. 36,6% от възрастните американци са консумирали бърза храна през ден. Около 74% от родителите купуват нездравословни храни за децата си в ресторантите за бързо хранене. 

Това отбелязали изследователите въпреки факта, че от 2013 г. нататък някои от най-популярните вериги за бързо хранене се ангажираха да предлагат по-здравословни възможности в менютата за децата. Всъщност, те не стават по-здравословни, въпреки добавянето на някои по-благоприятни решения. Учените анализирали вида, размера на порциите и храненето с предястия, и десерти, предлагани от 10 от най-популярните вериги за бързо хранене в САЩ в продължение на приблизително 3 десетилетия, като са акцентирали на три точки във времето - през 1986, 1991 и 2016 г.

Изследователите разглеждали какви са били промените в предястията и десертите, включени в менютата на ресторантите за бързо хранене през 30-годишния период. По-специално, те обърнали внимание на промените в калорийното съдържание, размера на порциите, енергийната плътност и наличието на натрий, желязо и калций в предлаганата храна.

Маккрори, доцент в Бостънския университет в Масачузетс, и екипът му са получили достъп до съответните данни чрез Ръководството за бързо хранене, което било публикувано през 1986 и 1991 г. и чрез ресурси, достъпни онлайн за 2016 г. Разнообразието от храни, които тези ресторанти предлагат, се е увеличавало през годините с висок процент - от 22,9 бройки или 226% годишно.

По този начин в менюто, което ресторантите предлагат, калориите са се увеличили рязко. Най-голямото увеличение е в категорията десерт - с 62 килокалории на всеки 10 години. Екипът открил връзка между по-високото калорично съдържание и по-големите размери на порциите. Те се увеличавали с 13 грама на десетилетие за предястия и 24 грама на десетилетие за десертите. В същото време, съдържанието на натрий (сол) също се е повишило при всеки тип храна. 

“Нашето проучване предлага някои идеи за това как бързото хранене помага за подхранването на продължаващия проблем със затлъстяването и свързаните с него хронични състояния”, заключава водещият изследовател.

Маккрори и екипът също отбелязали, че четири от 10-те вериги за бързо хранене са предоставили информация за съдържанието на калций и желязо в артикулите, включени в менютата им през последните 3 десетилетия. Специално предястията и десертите сега имат значително по-високо съдържание на калций и желязо.

“Трябва да намерим по-добри начини да помогнем на хората да консумират по-малко калории и сол в заведенията за бързо хранене”, казва Маккрори. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ