Директорът на НП „Рила” Красимир Андонов сключи в понеделник договор с племенника на ексдепутата от ДПС, бивш съветник от ГЕРБ и председател на партия ДРОМ, Илия Илиев – 20-годишния Христо Янков, за най-апетитната поръчка от началото на тази година в Югозапада. Тя е за рехабилитация на туристически пътеки в парка, за която ОП „Околна среда” отпуска 8 105 773 лв. с ДДС.

Младият предприемач Янков подаде оферта с 40 000 лв. по-малко и в крайна сметка ще получи 8 074 000 лв. С парите той трябва да изчисти от камъни, храсти, паднали дървета и клони пътеките в парка и да постави няколко бариери, които целят да ограничат пътникопотока към Рилските езера.

Припомняме, че тази поръчка бе една от експресните, организирани от парк „Рила” – офертите бяха събрани до 20 декември 2018 г., на следващия ден комисията ги отвори, на 27 декември /първият работен ден след коледната ваканция на държавните служители/ протоколът от прегледа на офертите бе готов, веднага бяха отстранени всички участници, без фирмата на племенника „Юнайтед Пропърти Груп”, и още неотшумели новогодишните салюти, Хр. Янков бе обявен за победител.

Победата му обаче бе обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията и тя спря обществена поръчка заради незаконосъобразно отстраняване от конкурса на един от 5-имата участници – „Рила за природата и хората” ДЗЗД, създадено с договор за обединение между столичното дружество „Реноват“ ЕООД с управител Борис Каракушев и разложкото „Божанов груп“ ЕООД на Николай Божанов. Мотивът на обединението бе, че  „Юнайтед Пропърти Груп“ ЕООД няма никаква животинска сила, с която да събира съчките по баирите, а само е наел няколко коня от животновъда Ивайло Йончев. На прима виста конската измама бе достатъчно основание КЗК да отмени като незаконосъобразна заповедта на Красимир Андонов за определяне на победител в поръчката и да върне конкурса от етап разглеждане на допълнително представените документи, заради отсъствието на които ДЗЗД „Рила за природата и хората“ бе отстранена от участие.

И на поправителния обаче „Юнайтед Пропърти Груп“ ЕООД спечели поръчката и от 3 дни договорът вече е факт.

Туристическите пътеки в парк „Рила” са на път да се превърнат в най-скъпите обекти в страната, като се има предвид, че преди това за тях беше обявена още една обществена поръчки. Тя бе за заснемане с GPS на туристическата пътека между хижа „Скакавица“ и хижа „Ловна“, за което паркът плати 186 600 лв. без ДДС на тетевенската фирма „ДД” ООД, собственост на Христо и Драгомир Драганови.

Освен пътеките през последните месеци бяха обгрижени и териториите около тях. В същата поръчка 12 500 лв. отидоха за заснемане на съхнещите гори в местообитание 91СА и 91ВА в парка и определяне на мерки за възстановяването им, като победител тук стана софийската фирма „Ал и Ив Форест Консулт“ ЕООД с управител Павлина Найденова.

Отделно само за изготвяне на документацията по проекта „Устойчиво управление на Национален парк “Рила”, чрез който Министерството на околната среда щедро финансира парковите пътеки, бяха броени 456 300 лв. без ДДС. Огромната сума бе усвоена от софийската „ЕкоПро Консулт” ЕООД на Красимир Петков, който изготви идейния проект и кандидатства с него в ОП „Околна среда 2014-2020”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА