„В първи кръг на преговорите сме за F16  и тази ситуация, в която сме в момента, е резултат от прибързан оптимизъм, деклариран от политическото ръководство на Министерството на отбраната”. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов, цитиран от Нова телевизия.

Найденов и ген.-майор Съби Събев коментираха преговорите за самолетите F 16, както и изказването на военния министър Красимир Каракачанов, че на този етап има неудовлетворителни ценови предложения.



„Този оптимизъм се заключаваше във факта, че може да се постигне договор в рамките на 3 до 4 месеца след вземане на политическото решение и да се постигне цена, съпоставима с цените на самолетите в Бахрейн и Словакия, които са в порядъка на 230 до 250 милиона лева единична цена и отклонението да не бъде повече от 300 милиона лева от първоначално гласуваното решение на НС ”, заяви още Ангел Найденов.

„Трябва да се изчака да се завърши първият кръг на преговорите и тогава, ако има някои цени по отделни елементи на сделката, които не ни удовлетворяват, евентуално да се търси договореност. Такива изявления първо вредят на преговорите, внасят неувереност в САЩ, че ние сме сериозен партньор. Колкото до сумата – Словакия за 14 изтребителя заделя малко над 1,8 милиарда щатски долара. Ние за 6 самолета с пълния пакет въоръжение искаме да минем с над 1 милиард щатски долара с ДДС. Докато в Словакия тази сума е без ДДС”, заяви ген.-майор Съби Събев.