Хемангиомът е доброкачествено съдово новообразувание, възникващо в един или няколко гръбначни прешлена. Развива се от кръвоносни съдове като доброкачествен тумор, т.е., не расте и не дава метастази, обясняват специалистите. В 99% от случаите протича безсимптомно, но следва да научим основните признаци:

• Тъпа болка, засилваща се при физически натоварвания и по време на сън;

• Изтъняване на костната тъкан, което води до чупливост;

• Загуба на чувствителност в крайниците;

• В задълбочени случаи - паралич или нарушение на отделителната функция.

В случая на възникване на болка и наличие на хемангиом, трябва да се търсят истинските причини за болките в гърба, а те могат да бъдат много. Тъй като симптомите на хемангиома са малко и не са специфични, съществува риск от счупване на прешлен. Това може да се случи при бягане, скачане, падане от малка височина или носене на тежко. Както стана ясно, в 99 на сто от случаите болестта протича без симптоми, а често дори и при 50-процентно увреждане на засегнатия прешлен, може да няма неприятни усещания. Но този съдов тумор постепенно разрушава костната тъкан и впоследствие дори при незначително натоварване може да доведе до още по-тежки последствия за гръбначния стълб. Рискът нараства още повече при наличие на остеопороза. 

В никакъв случай не се самолекувайте с компреси, физиотерапия или мануална терапия, съветват специалистите, защото страдащите от такова състояние изпадат в шок, когато изведнъж получат паралич на крака или нарушено уриниране, или дефекация - тези прояви са възможни при хемангиом. Човекът започва да се паникьосва, не разбирайки, че тези неврологични нарушения се случват заради притискане на гръбначния мозък. И обикновено човек започва да се самолекува с различни народни средства или физиотерапевтични процедури в областта на хемангиома. По-добре се обърнете към специалист неврохирург. Т.нар. вертебропластика с вкарване на костен цимент, който едновременно унищожава хемангиома и укрепва прешлена, е най-ефективният метод за справяне с този проблем. 

Ако хемангиомът не ви безпокои, ако нямате болка, по-добре не го закачайте. Просто спазвайте определени правила: 

• Избягвайте тежките физически натоварвания и скачането от високо, а гимнастическите упражнения са категорично противопоказни;

• Ако ви се наложи тежък физически труд, си сложете фиксиращ корсет на кръста;

• Ежедневно правете специални упражнения за укрепване на гръбначните мускули, които може да ви покаже само специалист по лечебна физкултура. 

Ето и две народни рецепти за профилактика на хемангиома: 

• Настойка от корен на женшен. Смелете корените и напълнете една трета от половинлитров буркан, като догоре залеете с водка, спирт или ракия. Оставете на тъмно място за 20 дни. Приема се по 1 чаена лъжичка, 2 пъти на ден. След 7 дни понижете дозата до половин чаена лъжичка и пийте в продължение на месец. При необходимост повторете лечебния курс след 20-дневно прекъсване.

• Черна боровинка и морков: смесете една част настъргани на ренде пресни моркови и 2 части пресни черни боровинки, като добавите мед на вкус. Приемайте по 20 г на ден в продължение на 2 седмици. След 10-дневно прекъсване можете да повторите лечебния курс.