Има много изследвания, които твърдят, че женените мъже живеят по-дълго от ергените. Семейният живот оказва влияние върху пълноценното и навременно хранене, редовния секс, чувството за стабилност. Учудващо е, но жените са по-малко зависими от съпрузите си.

Разбито сърце

Жените, както се оказва, не страдат толкова от липсата на съпруг и семейство, а реагират по-остро на развода. Както показват почти 30-годишните наблюдения на учени от университета “Дюк”, разводът може да доведе до инфаркт и други сърдечни заболявания при жените. В проучването са участвали 16 хиляди американци на възраст от 45 до 65 години. В началото на наблюденията всички участници в проучването са били семейни, но през годините много от тези семейства се разпадат. И ето какво показва статистиката: 

• Разведените жени са с 24% по-склонни да страдат от сърдечни пристъпи, отколкото тези, които са запазили семействата си. Дори и след като жените са си намерили нови съпрузи, здравословното им състояние никога не се нормализира. В същото време, при мъжете след създаването на ново семейство рискът от инфаркт значително намалява.

• Изненадващо, но е факт, че силната половина на човечеството се нуждае от повече подкрепа и разбиране. Мъжете предпочитат да имат спокойни, уверени съпруги до себе си, да се чувстват с тях точно като зад стена. Ние, жените, не трябва да забравяме, че нашите защитници зависят много повече от нас, отколкото ние от тях! И какво е необходимо за спокойствието им? Сутрин - чиста и изгладена риза, топла закуска и вече се чувстват по-добре. Веднага щом се появят някакви проблеми, здравето на главата на семейството може да се влоши драматично. Това се потвърждава от друго проучване. Учените са открили, че мъжете започват да се нервират много, ако съпругата им има някакви проблеми.

Не стресирайте жената!

Съпругата е съкратена от работа, поставили са й лоша диагноза, скарала се е със съседите... Жената преживява тази новина много по-спокойно от половинката си. И като резултат - при мъжа кръвното скача рязко. Не толкова отдавна това беше потвърдено от учени от Мичиганския университет, които изучавали ефектите от стреса и качеството на брака върху здравето на съпрузите.

На първо място, учените се интересували дали кръвното налягане на човек зависи от собствения му стрес и от стреса, на който е подложена половинката му.

Оказва се, че стресът при жената може директно да повлияе на кръвното налягане на съпруга й. Освен това, както се оказва, съпрузите са по-чувствителни към стреса при жените им, а не обратно. Както предполагат учените, съпрузите очевидно разчитат повече на подкрепата на своите съпруги, която не могат да получат, ако нежните им половинки преживяват някаква неприятност.

Същият извод е направен и от учени от Оксфордския университет. Стресът, свързан с психологично напрежение в брака, оказва отрицателно въздействие върху здравето на съпрузите, но не директно, а косвено - мъжете страдат от недоволството, което жените им изпитват. На този фон могат да възникнат различни болести и дори възпалителни заболявания. А това, че ще развият хипертония, е извън всякакви съмнения. Също така е важно да не се забравя, че при човек, предразположен към хипертония, естествената реакция на организма към стреса се различава по това, че в отговор на незначителна причина възниква бурна емоционална реакция и в резултат на това рязък скок на кръвното налягане, което е трудно да се нормализира след това. С всяка нова проява на такава реакция на организма, механизмът й се фиксира, а високото кръвно налягане става хронично.

Как да се справим с всичко това?

Най-важното нещо е да се обичате и да бъдете по-внимателни един към друг. В крайна сметка, с високо кръвно налягане при един от съпрузите, трябва да се справяте заедно. За да не скочи и при другия.

Кой е в риск?

Първо, вземете под внимание кой попада в рисковата група: онези, които водят заседнал начин на живот, които са с наднормено тегло и не се хранят правилно, често изпитват умора и стрес. Съгласете се, че в тази група може да попадне почти всеки от нас.

Имайки предвид всичко това, всеки може да въведе традиции в семейството, които не само ще спомогнат за борбата с хипертонията, но и ще създадат благоприятен морален климат в дома. Това е особено важно за възрастните хора. В крайна сметка, отново, ако вярваме на едно друго проучване, всеки 4-и човек в света, като се вземат предвид хората на средна и по-голяма възраст, вероятността от хипертония е 90%. Това е много, тъй като високото кръвно налягане без никакви сигнали може да предизвика тромбоза, бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт и т.н. И както казват лекарите, кръвното налягане може да се нормализира дори и без медикаменти.

За целта е нужно нещо съвсем малко - движете се повече и се хранете правилно.

Всеки лекар ще ви посъветва да правите повече приятни разходки. Можете също да си организирате разходка до музея или театъра, да направите малко пазаруване, да отидете при приятели. Не може да излезете навън без основателна причина? Вземете си куче! Ще трябва да излизате с него поне два пъти на ден. 

Честите разходки определено ще помогнат да се отървете от излишни килограми. Като цяло, трябва да се движим повече! И още един аргумент в полза на ходенето. То, според психолози, както всяко нещо, което правят заедно цялото семейство, обединява. Изготвяйки график за деня, обща диета, план за отслабване за двамата съпрузи, пътувания до нови, непознати или любими места, ще имате маса общи теми за дискусия, а стресът и хипертонията ще отстъпят на заден план.

Какво да направите, за да отслабнете?

Диетите не са подходящи за всички. Мнозина просто не могат да се справят. Но да се придържаме към правилното хранене, това е напълно възможно. По-малко пържени, солени, повече зърнени храни, салати и т.н.

Учените от Университета на Охайо откриха кои продукти са най-опасни за фигурата по време на стрес. Причината е, че те забавят метаболизма и поради това са помощници при набирането на допълнителни килограми.

Не е нужно дори да си учен, за да си направиш такъв списък, но е по-добре да си припомним още веднъж с какво не трябва да злоупотребяваме в трудните дни: понички, кексове, бисквити, солени ядки, картофен чипс, сладолед. Не хранете стреса, не се изпращайте в рисковата група! Но има и друг списък от продукти, които сами по себе си са способни да понижат кръвното налягане. Това са: орехите, картофите, доматите, соята, лещата, спанакът. Тези храни, които съдържат калий. Именно поради липсата му човек може да развие хипертония. 

Не забравяйте за обикновеното бяло зеле и за млечните продукти, в които се съдържа много калций, както и яйцата. Между другото, с напредването на възрастта, лекарите съветват повече да наблягаме на кисело-млечни продукти, а не на самото мляко. И забравете за алкохола. Проучванията показват, че хората, които не пият алкохол, много рядко страдат от високо кръвно налягане. По-добре е да се пие вода. Един литър на ден не само ще намали апетита, но и ще подобри храносмилането.

Как по-бързо да понижим кръвното налягане?

Ако налягането скочи и нямате налични лекарства, този проблем може да бъде решен по напълно достъпни и лесни начина. Например, вземете кърпа, овлажнете я с вода и я поставете в областта на слънчевия сплит и щитовидната жлеза. Направете тази процедура в продължение на 7-10 минути.

Можете да свалите кръвното и с ябълков оцет. Вземете 2 малки кърпи, овлажнете ги с ябълков оцет и ги поставете на стъпалата, докато сте в легнало или седнало положение за 10 минути. 

Бъдете здрави и живейте щастливо в брака си!

Милена ВАСИЛЕВА