"Нямам общо с това. От 10 години ходя в училището и там играем баскетбол. Полицията ми казаха какво да пиша под натиск. Учил съм в това даскало и там играем с приятели. Това е", това бяха единствените първи и последни думи на Виктор Бурнарски, който е обвинен за притежание на дрога, взета от деца в двора на ОУ "Душо Хаджидеков" в Пловдив. 

Коментарът му обаче не трогна магистратите в Районния съд в Пловдив, които решиха Виктор да остане в ареста за постоянно. Съдът не се повлия и от дългата защитна пледоария на адвоката на Виктор - Никола Симеонов. 

„Няма протокол за претърсване и изземане, както и личен обиск на клиента ми. Всеки може да предаде наркотик и да твърди, че трето лице ги е подхвърлило. Може ли дете да е свидетел и да е основен свидетел? Те са подвластни на внушения на родители, учители и те пресъздават факти, които не са истина. От къде знаят какво е дилър и какво е трева? Това са малки деца. Няма отпечатъци по пакетите. Няма как да бъде ценено разпознаването, тъй като свидетелят не е бил на мястото, а детето му е предало как и кой е деятелят. (…) В случая важи правото "Влезе ли журналист в съдебна зала, правото излиза от нея", с тези гръмки и провокативни думи и още десетминутна тирада адвокатът на Виктор Бурнарски - Никола Симеонов превърна пледоарията си в истинска саморазправа с медиите и свидетелите по казуса с разпространение на наркотици на територията на едно от най-елитните пловдивски училища – ОУ „Душо Хаджидеков“. 

Докато юридическата отбрана, премина в атака, се оказа обаче, че Виктор е с криминално досие. Той е бил обвиняем за същото деяние – притежание на наркотици и то само преди няколко месеца. Производството срещу него обаче е прекратено само поради факта, че по това време той е бил непълнолетен. Това стана ясно от думите на държавното обвинение в лицето на прокурор Атанас Илиев.

 

Вместо да дава доводи за невинността на своя клиент, обвинен за държане на наркотици, адвокат Симеонов отдели разточителен ресурс от думи да обижда и да заклеймява свободната дейност на медиите, които публикуваха казуса с Виктор, още преди той да влезе в съда. Припомняме, че родителите на децата, които са били подгонени от младежа с дрогата в двора на школото, притеснени за безопасността на своите деца, извикаха полиция в деня на произшествието и оповестиха медийно опасенията си.

Адвокатската пледоария прераства в несвойствени размисли на глас как журналистите имали записи от района, как имали снимки от въпросния ден, в който младежи с трева подгониха деца в двора на ОУ „Душо Хаджидеков“.

Според прокуратурата, макар и производството да е на ранен етап, то има достатъчно доказателства да се направи извода за авторство на деянието от страна на Бурнарски.

Направени са огледи, изземания и разпознаване. Свидетелите са посочили именно Виктор като извършител.

Прокурор Илиев беше категоричен, че предвид криминалното минало на младежа, то може да се направи обосновано предположение, че Виктор може да извърши ново престъпление

Налице са всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка. Самото престъпление е обществено опасно, тъй като разпространението на наркотиците е ставало по време на учебни занятия и пред малки деца, допълни още държавното обвинение.

Адвокатът на Виктор обаче не се отказа и продължи да рови в медийните дела и да обсъжда записи от камери и снимки, като даже опита да ги използва в полза на клиента си. На кадрите се виждало, че мъжа от мерцедеса не бил клиентът му.

„Медиите внушиха на хората, че клиентът ми е дилър, престъпник и че зарибява деца. Моят подзащитен е вече осъден от четвъртата власт - медиите. Тези публикации ще опорочат производството. Неправомерно са изнесени данните за клиента ми. Нарушени са му правата за защита на личността. Общественото мнение диктува действията на прокуратурата“, това бяха само част от броженията на Симеонов.

Защитата все пак опита да пледира и маловажност на деянието, като обясни, че ставало дума за два пакета 1,8 грама марихуана за 11 лева, които били приобщени по незнаен начин към делото.

Нищо от казаното не промени решението на магистратите, които оставиха Виктор зад решетките, докато тече разследването по казуса. Те сметнаха, че има опасност той да извърши ново престъпление, въпреки че е малко вероятно да се укрие, тъй като има постоянен адрес.