Напоследък доста се заговори за вредата от пластмасовите опаковки и за всичките здравословни проблеми, свързани с тях. Стъклото като материал се използва все по-рядко в масовата козметична и хранително-вкусова промишленост. От друга страна, пластмасата е навсякъде. Държим храната си в кутии от този материал, почистващите препарати са в пластмасови бутилки, шишетата за бебета са такива. Въпреки това не всяка пластмаса е вредна. Може да разберем за вредата, която тя нанася върху организма, по символа и номера, обозначени на дъното на пластмасовия контейнер.

Пластмаси, които са безопасни

№1 PETE или PET – маркировката показва, че тази пластмаса е най-безопасна, но трябва да се държи далече от слънце и да не се използва повторно. Ако тези изисквания не се спазят, тя отделя химикала фталат, който се свързва с поражения върху черния дроб, репродуктивната система и са токсични за плода. От такава пластмаса са направени бутилките за безалкохолни напитки, вода, бира, кетчуп, контейнерите с полуфабрикати, готови за претопляне в микровълновата.

№2 HDPE – тази маркировка означава, че пластмасата е безопасна. Не е известно да е проводник на химикали към храните или напитките в нея. Използва се за производство на бутилки за прясно мляко, вода, сок, козметика, шампоани, препарати за пране и миене на съдове, пазарски чанти.

№4 LDPE - тази пластмаса е безопасна и здравословна и се използва за производство на тубички. Няма данни да е проводник на вредни химикали. Използва се за производство на кошчета за боклук, мебели, контейнери за замразени храни, чаши за напитки.

№5 PP – така се обозначава добре познатият ни стироформ. Използва се за съдове, в които се съхраняват топли напитки и храни. От него се произвеждат контейнери за кисело мляко, за маргарин, сламки, памперси, някои шишета за бебета, капачки за бутилки. Рециклираният стироформ се използва за направата на зарядно за батерии.

Пластмаси, които не са безопасни

№3 V и PVC – тази пластмаса е гъвкава и се използва предимно за производство на тръби, някои видове тубички за козметика. Въпреки това е вредна, когато е в контакт с храната, защото изпуска химикала фталат.

№6 PS – използва се за производството на еднократни прибори, чаши, купи, чинии и на опаковки за пакетиране на месо. Може да отделя химикала стирен, който води до развитие на карцином.

#7 OTHER – съдържа бисфенол А и се използва за производство на бебешки шишета, за 20-литрови пластмасови бутилки, за биберони, за бутилки за спорт за многократна употреба, и за вътрешността на хранителни консерви. Бисфенол А е свързван с развитието на рак на гърдата, тъй като имитира действието на женския хормон естроген върху организма.

Внимание!

Никога не използвайте повторно пластмасова бутилка или друг вид контейнер, произведен от този материал. Избягвайте да използвате такива съдове, особено ако в тях не са съхранявани храни или напитки.