Прищина. Европейската инициатива за стабилност (ESI) заявява в доклад, озаглавен „Хипнотизаторът – Александър Вучич, Джон Болтън и завръщането на миналото“, че дискусиите за промяна на границите връщат напрежението на Балканите, което може да избухне във всеки един момент, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Докладът се противопоставя на промяната на границите, обявена от сръбския президент Александър Вучич и косовския държавен глава Хашим Тачи, и призовава ЕС да поеме активна роля, за да постави правилния път в европейската перспектива на региона и да сложи край на дискусиите, които водят до конфликти.
„Европейският съюз трябва незабавно да затвори Кутията на Пандора за по-нататъшни преговори за преначертаване на балканските граници. Той трябва да потвърди принципите, които накараха ЕС да започне преговори за присъединяване със Сърбия през 2014 г., които включваха постепенно нормализиране на отношенията с Косово. Той трябва да предупреди Александър Вучич, че приказките за война от страна на сръбските министри трябва да спрат. Заплахи за военна намеса в Северно Косово са неприемливи. Германия, Франция и други държави-членки на ЕС трябва да изяснят, че също са готови да поемат повече отговорност за сигурността на Балканите, ако във всеки момент американският президент реши да изтегли всички американски войски. В същото време Европейският съюз трябва да предложи на Сърбия, Косово и всички други балкански страни перспективата за реален, осезаем напредък“, препоръчва ESI.
Съветникът за национална сигурност на САЩ Джон Болтън също се споменава в доклада във връзка с неговото изявление, направено през 2008 г., когато е бил посланик на САЩ в ООН. „По-нататъшното разделяне на Косово е правилното нещо, което трябва да се направи, поне за районите със сръбско мнозинство, което граничи с Южна Сърбия. Това ще отразява както етническата, така и политическата реалност на място“, са цитирани неговите думи.

Превод и редакция: Иван Христов