София. Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски отслужи Царски часове, вечерня с изнасяне на св. Плащаница в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В богослужението се включиха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска Света митрополия.
Десетки вярващи се събраха в храма, за да се помолят пред Христовата Плащаница и молитвено да участват в богослужението.
Днес се почита петият ден от Страстната седмица. Това е денят на великите страдания на Иисус. Наричан е Велики петък и Разпети петък. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването на лобното си място тежкия кръст, на който е разпънат. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.
На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва. Извършват се Царските Часове.
Десетки миряни минаха под Плащаницата. Този ритуал символизира погребението на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си.
От 18.00 ч. в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще се отслужи Опело Христово.
Даяна ДЮЛГЕРОВА