В ранния следобед вчера, на Велики Четвъртък, в Благоевград започна организация на протест в защита на Граховски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Боби Механджийски и Георги Калинков. И петимата вече са в Бобовдолския затвор със 7-годишна присъда, дадена им от 3 съдийки от ВКС за това, че преди 14 г., при акция по задържането му, са причинили смъртта на А. Димитров-Чората, макар че нямало данни полицаите „да са садисти”.

Предстоящият протест е насрочен за 02.05.2019 г., четвъртък, в 17.00 часа пред сградата на съда в Благоевград. Оттам се предвижда мирно шествие до полицията, на което организаторите вярват, че към тях ще се присъединят и колегите на петимата осъдени.

„Ще застанем зад тях и ще върнем бащите, съпрузите, приятелите и колегите при семействата им – където им е мястото! Не можем да позволим такава несправедливост! Българските полицаи не са убийци! Те са тръгвали на акции с ясното съзнание, че може и да не се върнат никога, и защо? За да спим аз, Вие, нашите, вашите деца, роднини, приятели спокойно! Защото това значи да си полицай – да рискуваш живота си в името на нашата сигурност! Сега е времето, в което ние трябва да действаме и справедливостта да възтържествува! Полицаите не са убийци!” е призивът, придружаващ поканата за включване в протеста.

Както struma.bg писа, петият благоевградски полицай, осъден на 7 г. заради смъртта на Чората – Янко Граховски, кацна на летище София в сряда вечерта и сам се обади на граничните власти, за да се предаде. Според юристи той е единственият българин, върнал се в родината от чужбина, за да излежи присъдата си – без да го издирват с европейска заповед за арест, без дори да е получил решението на ВКС, по което трябва да влезе в затвора, и на свои разноски, плащайки си самолетния билет.

Няколко часа преди това синът му Марио публикува снимки от раздялата с баща си на летището в Германия, от което татко му е излетял. Фотосите са доста въздействащи, защото и двамата плачат.