Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Армения за насилствено разгонване през 2008 г. на протестна демонстрация, организирана от бившия държавен глава Левон Тер-Петросян, който оспори резултатите от тогавашните президентски избори, предаде Франс прес.

Събитията датират от началото на 2008 г. когато Тер-Петросян, президент на страната от 1991 до 1998 г., се бореше за нов мандат, но изгуби от Серж Саркисян, предава БТА.

Оспорвайки изборните резултати, той организира демонстрации, събрали в центъра на столицата Ереван няколко десетки хиляди души.

При една от тези прояви, на 1 март, полицията обкръжи демонстрантите, след което без предупреждение ги атакува и някои бяха жестоко бити.

Тер-Петросян твърдеше, че бил отведен принудително до дома си и му било наредено да остане под домашен арест.

Сблъсъците между силите на реда и демонстрантите продължиха до късно през нощта и при тях бяха убити 10 души, припомня АФП.

В решението си ЕСПЧ заключава, че е бил нарушен член 11 от Европейската конвенция за правата на човека (за правото на свободно събиране и сдружаване) с аргумента, че при разпръсването на демонстрацията полицията е приложила неоправдана и прекомерна сила.