Вашингтон. Държавният департамент на САЩ наложи визови санкции на премиера на Чечня Муслим Хучиев, пише на електронното си издание руският вестник „Коммерсант“. Забрана за влизане на територията на САЩ е наложена и на неговата съпруга. По данни на Държавният департамент, американските власти разполагат с „потвърдена информация“ за съпричастност на Хучиев към мъчения. Чеченският президент Рамзан Кадиров коментира, че „Държавния департамент на САЩ е съчинил поредната шега“.
В съобщение на външнополитическото ведомство на САЩ се казва, че решението за въвеждане на санкциите по отношение на премиера на Чечня е взето лично от американският държавен секретар Майк Помпео.
В изявлението на Държавният департамент на САЩ се отбелязва, че в скорошен доклад на ОССЕ държавното ръководство на Чечня се обвинява в „сериозни и продължаващи нарушения на правата на човека“, в това число „унижения, преследване, незаконни арести и задържания, мъчения, отвличания и убийства“. Държавният департамент на САЩ нееднократно е протестирал пред руските власти във връзка с преследване на правозащитници в Чечня.