ОДМВР-Благоевград също е осъдена  по делото „Чората”. Това съобщи по време на пресконференция директорът на дирекцията старши комисар Николай Хаджиев, цитиран от „Фокус”. Той допълни, че в момента юристите на институцията се запознават със случая.
По думите му ситуацията с петимата осъдени полицаи 14 години по-късно е изключително неприятна, а решението на ВАС изненадало абсолютно всички. „Това са български полицаи. Не е редно да коментирам решенията на съда. Надявам се да се стигне до някакви резултати, тъй като все пак говорим за обвинение за убийство и аз се надявам това да не е края“, коментира той.

Според него няма как този случай да не се отразява на служителите на МВР, тъй като петимата осъдени все пак са техни колеги и е нормално да бъде проявена някаква солидарност. Към този момент полицейският директор не разполага с информация дали осъдените се намират в следствения арест в Благоевград или вече са приведени в затвора в Бобов дол.

Старши комисар Николай Хаджиев бе предостави статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2019г. до края на месец март са 798 бр., като за същия период на 2018 година те са 943 броя. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост  се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Петрич, на второ – РУ-Банско, на трето – 01 РУ-Благоевград, на четвърто – 02 РУ-Благоевград, на пето – РУ-Сандански, на шесто – РУ-Разлог и на седмо –РУ-Гоце Делчев.  За месец март 2019 г. регистрираните престъпления са 268 бр. в сравнение за същия период през 2018г. техния брой е 304. За периода: регистрираните престъпления по криминална линия са 216 бр., по икономическа линия – 26 бр., против личността -24 бр.,  против собствеността са 87 бр., кражби – 70 бр., джебчийски кражби – 1 бр., грабежи – 2 бр., един от които е разкрит, взломни кражби – 13 бр., кражби от магазини и офиси – 13 бр., посегателства спрямо МПС – 8 бр., престъпления свързани с наркотици – 19 бр., умишлени убийства – 2 бр., като и двата случая са разкрити.

Старши комисар Хаджиев съобщи, че основен приоритет на ОДМВР-Благоевград е битовата престъпност, като от началото на годината има тенденция за намаляване на регистрираните престъпления по тази линия и особено на телефонните измами. Той подчерта също, че през месец март в голяма част от училищата в региона, с учениците са проведени разяснителни и обучителни мероприятия на теми свързани с наркотиците и последствията от тях.

Във връзка с предстоящите Великденски празници старши комисар Хаджиев оповести, че от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за недопускане на инциденти и груби нарушения на обществения ред. Полицейското присъствие в малките населени места ще бъде засилено, като съвместните специализирани полицейски операции със служители на жандармерията продължават. Провеждат се срещи с кметовете и кметските наместници, а също и хората в малките населени места, на които срещи се дават указания как да се реагира при поява на съмнителни лица. Планирани са засилени дежурства и мерки, целящи недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на множество хора. Създадена е организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден. Съвместно със служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” се извършват проверки, като особено внимание се обръща на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене. Извършват се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите. Старши комисар Хаджиев призова хората, които плануват да пътуват през празничните дни да бъдат толерантни на пътя и да спазват стриктно ЗДвП. Той подчерта също, че полицейското присъствие по пътищата ще бъде засилено, като ще се активизира контролът по спазване на скоростния режим  и ползването на обезопасителни колани и детски столчета в автомобилите, както и обезопасителни каски за мотоциклетистите.