Скопие. След първия тур на президентските избори в Македония много ниската избирателна активност на гражданите, в „Туитър“ и другите социални мрежи започнаха обширни дискусии кой ще бъде президент на Македония ако във втория тур не бъде постигната нужната избирателна активност от 40% от всички избиратели ( 1 808 131 ), пише електронното издание „Скопие 24“.
Досега в публичното пространство се обсъждаха няколко различни варианта за това, което ще се случи, ако има бойкот на изборите и не бъде постигната заветната явка, сред които бяха, държавният глава да се избере в парламента, неговата функция да бъде поета от председателя на парламента (Талат Джафери) до провеждането на нови избори и настоящият държавен глава да остане на поста си до новия вот.
Потребителите на социалните мрежи обаче са категорични, че според член 82 точка 1 от Конституцията на Република Северна Македония, Иванов трябва да остане на длъжността си, освен при строго определени случаи – смърт, оставка, трайно възпрепятстван да изпълнява служебните си задължения, нито един от които не е факт.
На първия тур на президентските избори от регистрираните 1 808 131 избиратели от своето право се възползваха 755 816 души, или 41,85%, според данните на Държавната избирателна комисия.

Превод и редакция: Иван Христов