Централни водопроводи, минаващи под новото кръгово кръстовище по булевард "Цар Освободител" били сред причините за формата и наклона му, обясни проектантът на съоръжението инж. Недялко Иванов.

Коментарът му бе по повод отправените критики от страна на членове на Камарата на архитектите, че при изграждането на булеварда има редица нередности.   

"Това кръстовище е такова, каквото го виждате към момента от началото на проектирането до сега. При визуализацията на кръстовището, която беше направена, не беше отчетена тази денивелация, която се получава. Нееднократно заявих, че тази денивелация между лявата и дясната страна на булеварда е 6 метра. Никой не си дава сметка за това, че точно от там минават пет големи водопровода, които също пречат", обясни инж. Недялков.

"Няма как да ги потапяме неимоверно много или да ги вдигаме нагоре. Това са съществуващи комуникации. Когато всичко това се събра, аз считам, че направихме възможно най-доброто. Всички казват - преди това беше право", оправда се още той.

"Ние решихме, че е по-удачно да е кръгово, а не светофарнорегулирано, за да улесним трафика. 30-40% по-малко е пропускателната способност на едно светофарнорегулирано кръстовище. Цялото кръгово кръстовище е проектирано според нормите на изграждане на пътищата в градски условия. Наклонът е до 4%.", разясни инж. Иванов.