Лондон. Шест от десет престъпления не се разследват изцяло, пише британският вестник „Дейли Телеграф“, цитирайки високопоставен полицейски ръководител. По неговите думи кражбите не се разследват задълбочено, ако няма данни от свидетели или видеонаблюдение.
Иън Хопкинс, ръководител на полицията в Манчестър, една от най-големите полицейски служби във Великобритания, заяви, че около 600 престъпления на ден, основно кражби, не се разследват задълбочено поради „недостиг на полицейски служители“.
По думите на Хопкинс, бюджетните съкращения налагат полицейските разследвания да се приоритизират повече от всякога, след като неговото полицейско управление е загубило около 2000 служители през последното десетилетие.
„Ние регистрираме около 1000 престъпления на ден. Около 60% от тях не се разследват задълбочено. Ние сме принудени да насочим нашите ресурси към по-сериозните престъпления, като организираната престъпност или борбата с тероризма. Просто нямаме капацитета да се обърнем задълбочено внимание на някои по-леки престъпления“, заяви Хопкинс.
През миналата година полицията в Лондон е съобщила за около 200 000 неразкрити престъпления, разследването на които е било приключено в същия ден, в който са били докладвани. Около 78 000 от тях са били кражби.


Превод и редакция: Светлин Божков