Париж. Бившият премиер на Франция и кандидат за президентския на страната Франсоа Фийон ще бъде съден за „разхищение на държавни средства“ и „злоупотреба със служебно положение“, съобщава парижкият кореспондент на руския вестник „Коммерсант“.
Преди две години и половина Фийон бе блестящ и успешен политик, който постигна победа на първичните избори за номинация на Републиканската партия. Всички очакваха победата му на президентските избори в страната през 2017 г., включително и неговия приятел Владимир Путин. Анкетите също му предсказваха превъзходство.
Щеше да бъде по-добре, ако Фийон бе останал в сянка. Скандалът избухна, след като на 25 януари 2017 г. вестник съобщи, че кандидат-президентът се е разпореждал свободно с фондове, предоставени му за управление в качеството му на депутат. Средствата, предназначени за неговите помощници, той е превел на съпругата си Пенелопе, която за осем години работа като негова помощница е получила около 500 хил. евро. Това едва ли е особено голям проблем, ако Пенелопе наистина си бе вършила работата. Но такива доказателства не бяха открили и месец по-късно срещу Фийон бе заведено дело. Това бе само началото.
Вторият удар е фактът, че съпругата на бившия министър-председател е вписана като служител в списание Revue des deux mondes, собственост на Марк Ладере де Лачарие, приятел на Фийон. За две години тя е получила около 100 000 евро за две колонки с литературната критика.
Третият удар беше обвинението, че държавните пари отиват не само за съпругата му, но и за децата му. Четвъртият удар - костюми за десетки хиляди евро. В резултат аутсайдерът в президентската надпревара Еманюел Макрон се класира за втория тур на изборите.
Кой ли не стоеше зад скандала - съперници в изборите, любопитни журналисти или дори партийни другари - кариерата на политика обаче бе разрушена. Останалото ще свърши съдът.
През октомври 2018 г. Марк Ладере де Лачарие се призна за виновен по отношение на неоправданите заплати и по този начин избегна съдебно преследване, което усложни защитата на Пенелопе Фийон. В резултат на това следователите изпратиха делото на съпрузите в съда, като решиха, че разполагат с достатъчно доказателства, за да обвинят бившия политик в „разхищение на публични средства, злоупотреба със служебно положение и прикриване на факти".
Според закона, за изплащане на заплати на подстаени лица от публични фондове може да бъде наложена глоба в размер до един милион евро и да бъде произнесена десетгодишна присъда.
Пенелопе Фийон, която е обвинена в съучастие, също е изправена пред десет години затвор и глоба от 750 000 евро. Децата на обвиняемите, Чарлз и Мария, също ще влязат в съдебната зала, но само като свидетели. Семейство Фийон теоретична възможност да отхвърли всички обвинения по време на делото, което ще започне не по-рано от края на годината.

Превод и редакция: Тереза Герова