Анкара. В случай че САЩ откажат доставките на изтребителите от пето поколение F-35, Турция ще търси как да покрие нуждите си с аналогични самолети от други страни. Това заяви за РИА Новости министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.
„Защо купуваме С-400? Защото имаме спешна нужда в системата за противовъздушна отбрана. Ние сме партньори в програмата за производството на F-35, участваме в проекта, плащаме необходимата за това сума. Към настоящия момент по този въпрос няма никакви проблеми. Но при най-лошия сценарий на развитие на събитията сме длъжни да обезпечим тази наша потребност на друго място – там, където ще ни бъдат предложени най-добрите технологии“, подчерта първият дипломат на Анкара.
Агеницята припомня, че по-рано в турските медии се появи информация за възможна сделка между Анкара и Москва за доставки на руски самолети от пето поколение Су-57, в случай че Турция не получи F-35. В тази връзка Чавушоглу увери, че действа пределно открито по отношение както на Русия, така и на САЩ.
Що се отнася до НАТО, Чавушоглу увери, че САЩ няма да успеят да изтласкат Русия от Алианса.
„Как САЩ могат да изтласкат Турция от НАТО? Всички решения в рамките на Алианса се взимат с един глас. Ако Турция каже „не“, то в такъв случай решението няма да е възможно. Подобни опити не е имало. Освен това, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и неговият заместник заявиха много ясно, че всеки от съюзниците може да осигури нуждите си от мястото, където смятат за необходимо. Всичко е абсолютно прозрачно“, увери турският външен министър.
По-рано Турция заяви, че няма да се откаже от плановете за закупуване на С-400 и че първата партида от системите трябва да бъде доставена на страната през юли. САЩ твърдят, че руските системи за противовъздушна отбрана са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции за евентуалното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят продажбата на най-новите самолети на F-35 за Турция.
Турция е един от участниците в международната програма на САЩ за създаване на изтренителите от пето поколение. Анкара също така многократно е заявявала, че С-400 не представлява заплаха за американския F-35.



Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова